Tonnaszám veszik az aranyat a leggazdagabbak

Vágólapra másolva!
Aranyba menekítik vagyonuk egy részét a világ leggazdagabb emberei, vannak akik tonnaszám vásárolnak a nemesfémből - hangzott el egy genfi konferencián.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb emberei a válság miatt rúdszám veszik az aranyat - de van aki már tonnában számol -, hogy kimenekítse vagyonát a bizonytalanná vált nemzetközi pénzügyi rendszerből - fejtette ki Genfben a Reuters által szervezett private banking konferencián a svájci UBS igazgatója.

Josef Stadler szerint a befektetők már nemcsak a nemesfémekkel foglalkozó befektetési alapok(ETF), illetve a határidős ügyeletek, vagy aranybányák papírjai iránt mutatnak nagy érdeklődést, hanem az aranyat a maga fizikai valóságában is nagy tételben vásárolják. Az igazgató elmondta, hogy ők a maguk részéről azt ajánlják tehetős, nagyjából 40-50 millió dolláros vagyonnal rendelkező ügyfeleiknek, hogy vagyonuk 7-10 százalékát tartsák nemesfémekben, például aranyban, amelynek az ára már évek óta folyamatosan emelkedik, és legutóbb már 1317 dollár volt unciánként(31,1 gramm).

A folyamat egyszersmind önmagát erősíti, hiszen a magas ár vásárlásra sarkallja a befektetőket az elbizonytalanító világgazdasági helyzetben, további áremelkedést gerjesztve. Ugyanakkor a bankárok arra is rámutattak a konferencián, hogy nem tanácsos túl nagy vagyont aranyban tartani, mert az aranynak nincs hozama, másrészt emelkedő kamatperiódusban nem versenyképes befektetői forma.