Itt a különadó, átalakul az APEH - változások október 1-től

Vágólapra másolva!
Az októbertől életbe lépő változtatások közül talán a közszférát érintő 98 százalékos különadó életbe lépése az egyik legfontosabb, emellett azonban több, közvetve sok embert érintő szabály módosul péntektől.  
Vágólapra másolva!

Tavalyhoz hasonalóan idén októberben is több dolog változik. Különböző rendeleteknek és törvénymódosításoknak köszönhetően az autókereskedésekben elérhető bankhitelek és a bankok tartalékolási szabályai módosulnak, emellett háromszintű lesz az adóhivatal. Automatikus változás a négynapos sztrádamtatricák árának csökkenése, a gáz pedig az eddig megszokottal ellentétben nem lesz drágább.

Kemény adó a végkielégítésekre

Október 1-jén lép hatályba az a törvényi rendelkezés, amely szerint 98 százalékos különadó terheli a közszférában a végkielégítéseket és egyes jövedelmeket, de a szabályozás a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre vonatkozik. A törvény szerint, aki október 1-jéig megkapta az adó alá vont pénzt, annak október 31-ig kell visszafizetnie a megszerzett jövedelem 98 százalékát; aki e határidőt követően jogosult végkielégítésre, annak a munkáltató (kifizető) már automatikusan levonja a különadót.

Nem minősül a különadó alapjának a jubileumi jutalom, a szabadság megváltása, valamint a felmentési (felmondási) időnek a munkavégzési kötelezettséggel járó részére kifizetendő munkabér. Nem tekinthető a különadó alapjának a rendszeres járandóságok 60 napra számított összege, ha az nem éri el a kétmillió forintot. Abban az esetben, ha meghaladja a 2 millió forintot, az ezen felüli rész is adóköteles. Ezenfelül minden kétmillió forint fölötti bevétel is a különadó alapját képezi.

Ha valaki például hárommillió forint végkielégítésre számított, kétmillió húszezer forintot fog kapni. Ha valakinek járna hathavi végkielégítés, de az nem éri el a kétmillió forintot, akkor megkapja a neki járó teljes összeget. Az állam az intézkedésekkel legalább kétmilliárd forint megtakarítást remél - mondta a rendelkezéssel kapcsolatban Nagy Anna kormányszóvivő.

Hitelügynökké váló autószalonok

Október elsejétől hatályos az a törvénymódosítás, amely szerint kizárólag azok az autókereskedések szerződhetnek több bankkal is, amelyek hitelközvetítővé válnak, vagyis amelyek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével független többes ügynöknek regisztráltatják magukat. Ez az autóvásárlóknak azért fontos, mivel nem tudják, hogy a kereskedő valóban a legjobb konstrukciójú hitelt kínálja, vagy pedig azt az egyet, amelyre leszerződött az adott bankkal.

Szeptember elején a felügyelet szóvivője, Binder István azt közölte, hogy addig 25 autókereskedő kapta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) a jogosultságot arra, hogy több bank, illetve lízingcég hitelét is ajánlja ügyfeleinek, és több száz cég kérelme még elbírálásra vár. (A rendelkezés elsősorban a jutalékháború viosszaszorítását célozza, ennek az volt a lényege, hogy az autókereskedők egyre magasabb jutalékot kértek a finanszírozóktól azért, hogy azok termékeit ajánlják a vásárlóknak. Ez adott esetben több százezer forint is lehetett. Egyesek odáig mentek, hogy kifejezetten a jutalékot tartották a kereskedők egyetlen nyereségének - esetleg még a kötelező szervizeken és biztosítós javításokon kerestek.)

A bankok megválaszthatják tartalékrátájuk mértékét

Az MNB döntésének értelmében a pénzintézetek a jövőben maguk szabhatják meg kötelező tartalékrátájuk szintjét. Az eddigi 2 százalékos ráta helyett 2010. október 1-től a tartalékráta mértéke 2, 3, 4 vagy 5 százalék lehet, választásukat ezt követően félévente módosíthatják. A Magyar Nemzeti Bank döntésének legfőbb célja, hogy a pénzintézetek likviditáskezelését, valamint a forintpiaci stabilitást hatékonyabban tudja támogatni.

A kötelező tartalékráta mértéke 2008 novemberében csökkent 2 százalékra, az azt megelőző időszakban 5 százalék volt. 2004 óta az MNB jegybanki alapkamatot fizet a pénzintézetek kötelező tartalékára, így a ráta nagysága nem befolyásolja sem a magyarországi bankok hitelezési tevékenységét, sem a monetáris politikát.

Olcsóbb pályamatrica

Automatikus változás az négynapos sztrádamatricák árának csökkenése: a főszezonnak számító hónapokban - májustól szeptember végéig - - ugyanis ezek a bérletek drágábbak. Ennek megfelelően péntektől a személyautókra érvényes négynapos e-matrica 1530 forintról 1170 forintra csökken. A változás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti: a kétkerekű járművek tulajdonosai fele áron vásárolhatják meg a négynapos e-matricát, amelyet a májusi áremelkedés után október 1-től ismét 585 forintért szerezhetnek be.

Az utazók október 1-től a cseh, az osztrák és a szlovák matricákon kívül a szlovén autópályákra érvényes úthasználati jogosultságokat is megvehetik az ÁAK ügyfélszolgálati irodáin. Motorkerékpárra az éves bérlet 14 520, a havi 7500, a heti 2250 forintba kerül, személygépkocsik esetében pedig 28 500, 9000, illetve 4500 forintot kell fizetni.

Nem lesz drágább a gáz

Az elmúlt években októbertől változtak a lakossági gázárak, ám ez idén elmarad. A kormány szakminisztere, Fellegi Tamás beiktatása után moratóriumot rendelt el, vagyis befagyasztotta az árakat, és ezzel párhuzamosan tárgyalásokat kezdett a gázszolgáltatókkal egy új árrendszer lérehozásáról. Bár eredetileg szeptember végéig állapodtak volna meg a felek az új rendszerről, egyelőre nem született eredmény. Az viszont - a Népszabadság információi szerint - valószínűnek tűnik, hogy október után januártól sem emelkednek majd a lakossági gázárak.

Átalakul az adóhatóság

Októbertől háromszintű szervezetként működik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A központi hivatal és a regionális főigazgatóságok mellett erős jogosítványokkal bíró megyei igazgatóságok jönnek létre. A változtatást azzal indokolták, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslati fórumrendszer jól elkülönüljön és átláthatóvá váljék. Az adó-, jövedelem- és illetőségigazolásokat - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz - az adózó kérelmére bármelyik megyei igazgatóság kiadhatja, ugyanakkor illetékügyben kizárólag az eljáró hatósághoz lehet fordulni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény arra kötelezi az APEH-et, hogy havonta tegye közzé az aktuális, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Ha a magánszemély az üzemanyagköltséget e szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie. 2010. október 1-je és október 31-e között alkalmazható üzemanyagárak: 95-ös ólmozatlan motorbenzin 340 forint/liter, gázolaj 327 forint/liter, keverék 367 forint/liter, LPG autógáz 188 forint/liter.