Biotüzelőt gyártanak Tuzséron

2010.10.01. 13:15

Fűrészporból állít elő pelletet az a Tuzséron átadott feldolgozó, amelyet 200 millió forintos beruházással hoztak létre.

Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A beruházó kecskeméti projektcég, a Kelet-Európai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, közel 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet a tuzséri Erdért Zrt. telephelyén - mondta Marozsi Imre, a társaság tulajdonosa az átadást megelőzően.
   
Hozzátette: az óránként másfél tonna pelletet előállító, elsősorban a hazai piacra termelő gyár tizenkét munkahelyet teremtett Tuzséron és környékén. A pellet gyártásához szükséges, évi mintegy 14 ezer tonna - elsősorban fűrészpor és faforgács alapú - biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára.

Az elképzelések szerint  legalább 80-90 ezer munkahely a megújuló energiatermelés területén jelenik meg abból az egymillió munkahelyből, amely a kormány célkitűzése szerint a következő tíz évben létrejön - közölte Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a tuzséri üzemavatón.  Az államtitkár-helyettes hangsúlyozta: a kitűzött cél elérésében a tuzsérihoz hasonló pelletüzemeknek nagyon nagy szerepük lesz.
   
Magyarországon jelenleg 15 ilyen gyár működik. Ahhoz, hogy  a lakossági hőigénynek - az uniós normák szerinti - hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 hasonló üzemre lenne szükség - húzta alá az államtitkár. Hozzátette: ez több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország.
   
Jelenleg kevesebb mint 2.500-3.000 pelletüzemű kazán működik a magyarországi háztartásokban, a hét százalék eléréséhez viszont legalább 200 ezer kazánnak kellene gazdára találnia. A terv megvalósítása komoly állami támogatást igényel, az ehhez szükséges összeget pedig az Új Széchenyi Tervből finanszíroznák - fűzte hozzá Olajos Péter.