A svájci frank 3, a dollár 4 forinttal lett olcsóbb pénteken

Vágólapra másolva!
Nagyot lépett pénteken a forint az erősödés irányába: az euró és a svájci frank 3 forinttal, a dollár 4 forinttal lett olcsóbb. Késő délutánra 273 forint közelébe került az euró, 200 alá a dollár, 203,4 forintra a svájci frank. A forint erősödését elsősorban a dollár gyengélkedése fűti, a zöldhasú 2002 óta a leggyengébb negyedévét zárta.
Vágólapra másolva!

Lendületes erősödést mutatott a forint pénteken, az euró a reggeli 276 forint feletti szintről 273 forint közelébe került délután, estére egy kissé visszapattant, este hét óra előtt 273,4 forintot ért a közös pénz. A svájci frank hasonló mértékben lett olcsóbb: a reggeli órákban még 206,5 forintot is kértek érte a bankközi devizapiacon, estére azonban már 203,5 forintra esett az árfolyam. A dollár 202,5 forint közelében is járt reggel, azonban már délelőtt 200 forint alá került a jegyzése, este pedig 198,9 forint volt az árfolyam.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője elmondta: a forinterősödést a nemzetközi piacokon kibontakozó dollárgyengülés váltotta ki, ez ugyanis általában kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is. Az euró dollárhoz mért árfolyama 1,3760-as szintre emelkedett a reggeli 1,3640 kurzusról, ami féléves csúcsot jelent. Piaci pletykák szerint számos ázsiai jegybank adott el pénteken dollárt euróvásárlási céllal, ez vezetett az amerikai deviza jelentős gyengülléséhez. A dollár 2002 óta legrosszabb harmadik negyedévét zárta - és elemzői vélemények szerint még nem látható a gyengülés vége. Gyengítette a dollárt a New York-i Fed elnök által tett kijelentés az amerikai gazdasági fellendülés "kiábrándítóan lassú" üteméről, ami a Fed mennyiségi monetáris enyhítése mellett szóló újabb súlyos érvként könyvelt el a piac.

A magyar pénz napok óta jó formában van. A Raiffeisen Bank ezen a héten kiadott devizapiaci elemzéséből kiderül, hogy a kedvező globális tőkepiaci hangulatban is kiemelkedő volt a forint teljesítménye, az elmúlt héten világszerte az egyik legjobban teljesítő deviza volt, ezen a héten pedig tovább növelte előnyét. Ennek köszönhetően az egy hónappal ezelőtti szintekhez nagyon látványos javulást ért el a magyar deviza: a szeptember eleji, 285 forintos euróárfolyam és 220 forint közeli svájcifrank-árfolyam 10 forintnál nagyobb mértékben csökkent. Akkor a dollárt 220 forint felett jegyezték, vagyis az amerikai deviza közben több mint húsz forinttal lett olcsóbb.