Elképesztő összegbe kerül az ír bankmentés, új vezér a HP-nél

Vágólapra másolva!
A korábban vártnál sokkal több pénzt kell pumpálni az ír bankrendszerbe ahhoz, hogy el lehessen kerülni a pénzügyi krízist; pótköltségvetésen gondolkodnak Japánban a gazdáság élénkítése érdekében; megvan a Hewlett Packart új vezérigazgatója - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság által megtépázott Írország próbálja meggyőzni a befektetőket, hogy nem szorul rá európai társai segítségére, és ígéri, milliárdokat fordít a stabilizálásra - írja a Wall Street Journal online kiadása.

Az ír kormány csütörtökön közölte, a bankrendszer stabilizálásának összköltsége legrosszabb esetben 50 milliárd eurót tehet ki, ami mintegy harmadát teszi ki az ország tavalyi gazdasági teljesítményének. Ez sokkal több annál a 33 milliárd eurónál , mint amit a kormányzat korábban a kisegítésre tervezett költeni.

Ha sikerül a bankokat megmenteni, az ír hiány eléri majd a GDP 32 százalékát idén, ami a legmagasabb az eurózóna 11 éves történelmében. Írország próbál úgy tenni, mintha a nehezén már túllenne, de számos nehézséggel még számolniuk kell. A kormányzat például már eddig is számos megszorító programot vezetett be, de a továbbiak is elkerülhetetlennek látszanak. Megnőtt az aggodalom amiatt is, hogy Írország EU-s, illetve IMF-s pénzügyi segítségre szorul majd.

Pótköltségvetés segíthet a japán gazdaságon

A japán parlament egy pótköltségevetés lehetőségéről vitázik lassuló gazdasága okán, mely a tervek szerint magába foglalna egy 55 milliárd dolláros élénkítő csomagot is - írja a BBC News.

Eközben a japán jegybank is beígért jövő hétre egy mennyiségi könnyítést, hogy fokozza a gazdaság pénzellátását. Csütörtökön rossz makrogazdasági adatok láttak napvilágot Japánban, az ipari termelés 0,3 százalékkal csökkent, az autóeladások 4,1 százalékkal mérséklődtek.

Új vezér a HP élén

Leo Apotheker lett a Hewlett Packard új vezérigazgatója - írja a Financial Times online. A poszt már augusztus óta betöltetlen volt, akkor távozott Mark Hurd korábbi vezér. A bejelentés meglepte az elemzőket, mert Apotheker korábban hosszú ideig volt az SAP vezetője.

Az új vezér a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy a jövőben nagyobb szerepet szánnak majd a szoftvereknek, de nem változtatnak a HP agresszív felvásárlási stratégiáján sem, melyet még elődje kezdett el.