Londoni elemzők: A választás után sem várható IMF-tárgyalás

Vágólapra másolva!
A magyar kormány várhatóan a hétvégi önkormányzati választások után "sem fog sietni" az IMF-tárgyalások újrakezdésével, pedig ha az európai piaci hangulat jelentősebben romlik, a magyar gazdaság piaci finanszírozhatósága is kérdésessé válhat - vélekednek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. Londoni elemzők egy másik csoportja a múlt héten még pont az ellenkezőjét állította.
Vágólapra másolva!

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport csütörtöki elemzése szerint a ház szakértői korábban azzal számoltak, hogy a helyhatósági választások után a Fidesz-kormány ismét kapcsolatba lép a Nemzetközi Valutaalappal. A cég számára "az elmúlt napokban azonban világossá vált", hogy a tárgyalások újrakezdését a kormány továbbra sem tekinti sürgős feladatnak.

Szűkebb értelmezésben ez az álláspont politikai és gazdaságpolitikai szempontból még érthető is: az IMF kritizálása politikailag népszerű stratégia, és Magyarországnak "ebben a pillanatban" nincs is igazán szüksége a valutaalap pénzére.

Ám Magyarország továbbra is különösen érzékeny a piaci hangulat változásaira, és ha a szélesebb európai piaci összkép romlik - például ha az esetleges írországi vagy görögországi törlesztési leállás kockázata érdemlegesen megnövekszik -, akkor a magyar kötvénypiac befagyhat - vélik az Eurasia londoni elemzői.

Az EU nyomásának hatására immár a "normalizálódás jelei" látszanak a magyar kormány gazdaságpolitikájában - vélekednek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik azt is valószínűsitik, hogy újrakezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel.

A JP Morgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja azonban a múlt hét csütörtökön kiadott negyedik negyedéves globális piaci előrejelzésében még megerősítette azt az "alapeseti" várakozását, hogy az októberben esedékes önkormányzati választások után a magyar kormány újrakezdi a tárgyalásokat az IMF-fel, és "végső soron lesz új hitelmegállapodás".

Matolcsy György gazdasági miniszter egy szeptember eleji konferencián ezzel kapcsolatan azt mondta, hogy az ország stratégiai partnere marad az ország az IMF-nek, "technikai segítséget kérünk és kapunk", de újabb megállapodást nem, mivel Magyarország teljes mértékben finanszírozni tudja az államadósságot.

A jegybank elnökeként Simor András sajnálja a védőháló elveszítését, de "indokolhatónak" minősítette a kormány törekvését, hogy újra szabadon határozza meg gazdaságpolitikáját, nyilatkozta a Le Monde, francia liberális napilap kérdésére néhány hete.

A jegybank elnöke úgy fogalmazott: "Egyrészt elveszítjük a védőhálót és a hitelek költsége emelkedni fog. Másrészt viszont az országnak nem az IMF és az Európai Unió által is jóváhagyott gazdaságpolitikát kell majd követnie. Jegybankelnökként csak sajnálni tudom a védőháló elvesztését. De a kormány azon döntése, hogy szabadon kívánja a gazdaságpolitikáját meghatározni, indokolható. A védőhálóról való lemondás önmagában nagyobb szigorúságot, fegyelmet és átláthatóságot jelent."