Isztambul versenybe szállna Dubajjal és Londonnal

Vágólapra másolva!
Törökország kíván lenni a világ meghatározó pénzügyi központja a jövőben; az amerikai képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, mellyel Kínára gyakorolnának nagyobb nyomást az ázsiai ország valutapolitikája miatt; Oroszország vezető szerepre tör a világ nukleáris energia piacán is - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Törökország gyors kilábalása a világgazdaságot sújtó válságból lökést adott a török kormányzat azon terveinek, hogy a jövőben Isztambul egy olyan pénzügyi központtá váljon, mely méltó ellenfele lehet Dubajnak, vagy akár Londonnak is - írja a Wall Street Journal online kiadása Ali Badacan, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A több mint 13 millió lakosú város a fő hajtóereje a fogyasztás vezette fellendülésnek. A növekedésnek, mellyel az ország egy szinten állt Kínával, mint a világ leggyorsabban növekvő gazdasága az idei második negyedévben (10,3 százalékos GDP-bővüléssel). A bankszektor a sikeresség kulcsa, és egy múlt héten megjelent tanulmány szerint Isztambul a leggyorsabban fejlődő pénzügyi központ a világon. Anélkül, hogy Dubajt konkrétan megnevezte volna, Badacan elmondta: Törökország van a legjobb helyen ahhoz, hogy hosszú távon megnyerje magának a közép-keleti piacokat.

Nyomásgyakorlás Kínára

Az amerikai képviselőház igent mondott arra a törvényjavaslatra, mely lehetővé teszi, hogy Kínával szemben kereskedelmi szankciókat alkalmazzanak.

Az Egyesült Államok ugyanis azt szeretné, hogy Kína tegyen több és gyorsabb erőfeszítést a valutája felértékelése érdekében - írja a BBC News. Az USA úgy véli, hogy ma a legnagyobb probléma a két ország között az, hogy a jüan alulértékelt. A törvényjavaslatot még a szenátusnak is el kell fogadnia (épp a novemberben esedékes félidős választások előtt), majd Obama elnöknek aláírnia.

Oroszország atomban is élen járna

Oroszország - az világ egyik legnagyobb olaj és gáz exportőre - vezető szerepre tör a világ nukleáris energia piacán is - tudósít a Bloomberg. Az állami tulajdonban lévő Rosatom jelenleg 15 reaktort épít világszerte, több mint bármely más nemzetközi szolgáltató. Ebből öt Oroszországon kívül található.

A Rosatom bejelentette, hogy a múlt héten két reaktor építéséről egyeztek meg Kínával, a kettő után, amely már elkészült. Kína mellett India, Törökország, és akár Vietnám felé is nyitnának. Napjainkban a feltörekvő piacok táborába sorolt országok rendelik a legtöbb új reaktort a cég közlése szerint.