Hétfőn a parlament elé kerülhet a bajba jutott lakáshiteleseket segítő fideszes javaslat

Vágólapra másolva!
A Fidesz várhatóan már hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti azon javaslatait, amelyek a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítését célozzák.
Vágólapra másolva!

A kormánypárt weboldalán olvasható információ szerint a hitelesek érdekképviseletei és a Magyar Bankszövetség egy közösen egyeztetett ponttal egészítették ki a Kósa Lajos és Rogán Antal által jegyzett nyolcpontos javaslatcsomagot, amely már hétfőn a parlament elé kerülhet.

A Fidesz két politikusa a szeptember 9-i tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy akciótervet dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. Javaslataik között szerepel az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás és az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.

Ezeken kívül kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, a bankok pedig fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat.

Egyeztetéseket kezdtek

A bejelentés után a kormánypárti képviselők egyeztetéseket kezdtek a devizahitelesek érdekképviseleteivel és a bankszövetséggel is, és közölték, hogy még az idén hatályba léphetnek a tervezett változások.

Már bejelentett intézkedések, a tavaly elfogadott banki kódex szigorított elemei és teljesen új felvetések is szerepelnek a csomag tervezetében. Elemzők szerint a csomag újabb frontot nyit a kormány és a bankok között már eddig is feszülő konfliktusban, a devizahitelesek gondjait ugyanis nagyrészt a pénzintézetek kárára enyhítenék.

A bankok kárára segítenének

"A lépések nagy része vagy már eddig is érvényben levő gyakorlatot szentesítene, vagy pedig már korábban bejelentett intézkedést vet fel újra, de vannak új elemek is, talán annyi közös van bennük, hogy kivétel nélkül megnyírbálják a banki profitokat" - mondta korábban az [origo]-nak egybehangzóan több banki középvezető is, akik nevük elhallgatása mellett nyilatkoztak a Fidesz-frakció csomagjáról, amely elsősorban a bajba jutott devizahiteleseken segítene, de a forinthitelesekre is vonatkozik.

Közben az MNB is külön javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek megsegítésére, amelynek lényege, hogy a helyzetükön egyedül a pénzügyi cégek közötti verseny jelenthetne megoldást.