Ledolgozta hátrányát a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön este az euróval megint 276-276,50 forint környékén kereskedtek, míg reggel még bőven 277 forint fölött volt a jegyzés.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön este kilenc után nem sokkal egy euró 276,36 forintot ért, egy dollár 202,53 forintba került, a svájci frankért pedig 206,36 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon. Korán reggel - a szerda este még 277 alatt ingadozó euró - 277,60 forintnál járt, a frank 209, a dollár pedig 204,50 forint körül mozgott.

A reggel és kora délelőtti szerény forintgyengüléssel kapcsolatban Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője elmondta, az elmozdulás nemzetközi folyamatokkal magyarázható. Spanyolország leminősítése miatt a befektetők a kockázatosabbnak tartott piacoktól rövid időre elfordultak, később azonban korrigálta a gyengülést a forint. A szakember hozzátette, a magyar idő szerint kora délután megjelent amerikai makroadatok nem eredményeztek komolyabb elmozdulást a nemzetközi piacon, így a forint árfolyamát sem befolyásolták nagyobb mértékben. Kolba azt is elmondta, hogy az 1-2 forinton belül változásoknak nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, az árfolyamot leginkább befolyásoló nemzetközi hangulat könnyedén tud ekkora elmozdulást okozni.

Remekelt szerdán a forint

Szerdán nagyon jól szerepelt a forint, napközben 275,70 forintnál is járt a jegyzés, amire legutóbb májusban volt péda, később aztán valamelyest gyengült, így az euró 276-277 forintos tartományban mozgott. Kolba Miklós erről azt mondta, a szerdai forinterősödés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a dollár gyengült a nemzetközi piacokon az euróval szemben, ez pedig rendszerint kedvez az úgynevezett feltörekvő piaci devizáknak, így péládul a forintnak is. A szakember szerint alapvetően a külföldi befektetői hangulat irányítja a fornt árfolyamát, a belföldi hírek a következő napokban várhatóan nem befolyásolnák majd az árfolyamot.

A szakértő közölte, a piac most arra vár, hogy a kormány a hétvégén esedékes önkormányzati választások után nyilvánosságra hozza a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos terveit, és ezzel megerősítse a vezető magyar politikusok elmúlt hetekben tett nyilatkozatait, melyek szerint 2011-ben Magyarország be fogja tartani a 3 százalékos, GDP-arányos hiánycélt. Ez pedig erősítheti vagy stabiilizálhatja a jegyzést.