Német GDP-nyi pénz forog naponta a devizapiacon

Vágólapra másolva!
A nemzetközi devizapiac forgalma elérte a napi 4 ezer milliárd dollárt, ami nagyjából akkora összeg, mint Németország egy évi hazai összterméke, mutatta ki szerdán megjelent elemzésében a Nemzetközi Fizetések Bankja.
Vágólapra másolva!

Rekord szintű forgalmat ért el a nemzetközi devizapiac 2010-ben, miközben egyre kevesebb bank és kereskedőház kezében koncentrálódik.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának felmérése szerint naponta átlagosan 4000 milliárd dolláros forgalom bonyolódik itt, míg 3 évvel ezelőtt, amikor a mostani előtt legutóbb készített felmérést erről a bank, naponta átlagosan 3300 milliárd dollárral kereskedtek ugyanitt.

A BIS felmérése szerint a devizapiaci forgalom annak hatására bővül, hogy egyre nő a fedezeti alapok (hedge fund), biztosítótársaságok, központi bankok és egyéb, nem klasszikus banki tevékenységet folytató pénzintézetek ereje, és a piacot vonzóbbá teszi a technológiai fejlődés, az elektronikus kereskedelmi rendszerek kiépülése.

Kicsúszott az ellenőrzés alól

A BIS háromévente végez átfogó devizapiaci elemzést. Idei vizsgálatának eredménye szerint a piac kicsúszott a klasszikus bankok ellenőrzése alól, meghatározó pozícióba a fedezeti alapok és más, nem banki tevékenységet végző pénzügyi szolgáltatók kerültek, a kereskedelem központja pedig továbbra is London, de tör előre Ázsia, és nő egyebek között Törökország és Brazília befolyása.

Országok szerinti bontásban Nagy-Britanniában zajlik a devizapiaci kereskedelem 36,7 százaléka, szemben az előző felmérésben kimutatott 34,6 százalékkal. A második az Egyesült Államok 18 százalékkal, a harmadik Japán 6 százalékkal, a negyedik-ötödik helyen pedig Szingapúr és Svájc áll, egyaránt 5 százalékos részesedéssel.

A piac lassabban bővül, mint a legutóbbi elemzés tárgyidőszakában, a 2007-tel zárult 3 évben, amikor az elektronikus kereskedelem beindulása és a fedezeti alapok megjelenése révén 70 százalékkal nőtt a forgalom.

Népszerűek a feltörekvő devizák

2007 és 2010 között a legnagyobb mértékben, 48 százalékkal az úgynevezett spot (azonnali, vagyis nem határidős) tranzakciók révén lebonyolított forgalom nőtt, napi 1000 milliárd dollárról 1 500 milliárd dollárra. Az összes többi típus együttvéve 7 százalékkal nőtt, napi 2 500 milliárd dollárra.

Az egyes devizákat tekintve az amerikai dollár visszaszorulóban van, az euró és a japán jen szerepe pedig nő. A tíz leggyakrabban előforduló deviza közül az ausztrál és a kanadai dollár súlya nőtt, az angol font és a svájci frank részesedése csökkent. Az utóbbi három év jellemző tendenciája továbbá az, hogy egyre népszerűbbek a feltörekvő piaci devizák, elsősorban a török líra és a dél-koreai von.

A BIS felmérésében 53 ország jegybankja vett részt. A vizsgálat részletes eredményeit novemberben közli a nemzetközi pénzintézet. A bázeli központú intézmény 1930 óta működik, fő feladata a pénzügyi rendszer szereplői közti együttműködés megszervezése, valamint statisztikai felmérések, vizsgálatok elvégzése és az adatszolgáltatás.