Vágólapra másolva!
Nehéz lesz egyetértésre jutnia az amerikai Pénzügyi Válságot Vizsgáló Bizottságnak a 2008-ban kirobbant válság okairól, a kínai gazdaság  mégsem lassul annyira, mint amitől tartottak, a Burger Kinget pedig lehet, hogy eladják egy brit pénzügyi befektető társaságnak - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Miközben már csak kevesebb mint négy hónapja van az amerikai Pénzügyi Válságot Vizsgáló Bizottságnak (Financial Crisis Inquiry Commission), hogy elkészítse a válsághoz vezető okok feltárását tartalmazó jelentését, egyre több konfliktus szövi át a bizottság munkáját, ami megnehezítheti, hogy egy, a bizottság egésze által támogatott jelentés szülessen, írta a New York Times online kiadása.

A feltáró dokumentumot elvileg december 15-ig elkészítő bizottság összesen 22 tényezőt vizsgál a 2008 őszén kirobbant pénzügyi, majd az utána kibontakozó gazdasági válsággal kapcsolatban, ilyenek például az ázsia megtakarítások, az amerikai szabályozási hiányosságok, a pénzügyi vállalatok vezetőinek fizetései és a hitelminősítések.

Gyorsabban növekedett augusztusban a kínai ipari termelés, a beszerzési menedzser-index is nőtt, és elemzők is úgy vélik, hogy a kínai gazdaság kevésbé lassul, mint amitől tartottak, írta a Bloomberg. Amerika az unió után Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, és a múlt héten jelentte be, hogy a gazdasága a várakozásokat alulmúlva teljesített a második negyedévben. De a kínai exportot visszavetheti az is, hogy az unióban, ahol a kormányok a deficitcsökkentés érdekében kiadáscsökkentésbe kezdtek, is csak mérsékelt növekedést produkált a szolgáltató és az ipari szektor az elmúlt hónapban.

Brit pénzügyi befektető viheti a Burger Kinget

Eladhatják tulajdonosai a Burger Kinget, a lehetséges vevők között felmerült a brit 3i Group Plc. pénzügyi befektető társaság, írt a Wall Street Journal. A cég nem kommentálta a lap értesüléseit, a 3i-t pedig nem érték el.

A Burger King részvényei 2006 óta forognak a tőzsdén. A brit prémiumital-gyártó és -forgalmazó Diageotól 2002-ben vette meg 1,5 milliárd dollárért a TPG Capital LLC, a Bain Capital LLC és a Goldman Sachs Capital. Jelenleg 32 százalékos tulajdonuk van a cégben.

A cég piaci kapitalizációja 2,26 milliárd dollár, és több mint 75 országban több mint 12 ezer éttermet üzemeltet. A válság nem tett jót a cégnek, 2008-ban több mint 20 százalékot veszítettek értékükből a cég részvényei. A 2010-es pénzügyi évben 2,3 százalékkal csökkent a cég forgalma, míg tavaly 1,2 százalékkal nőtt.