Csődbe vihetik magyar származású vezetői a beomlott chilei bányát

Vágólapra másolva!
Csődbe mehet az a chilei bányatársaság, ahol 33 munkás rekedt több mint 700 méteres mélységben augusztus 5-én, miután a cég magyar származású vezetői a társaság életképességét vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezték.
Vágólapra másolva!

Szerdán olyan jogi eljárást kezdeményeztek a chilei San José bánya tulajdonosai, amely könnyen a bányát üzemeltető vállalat csődjével végződhet - értesült meg nem nevezett forrásból az AFP hírügynökség. A bányában 33 munkás rekedt több mint 700 méteres mélységben 27 nappal ezelőtt, mentésük már megkezdődött, de könnyen hónapokat vehet igénybe (hétfőn kezdték meg annak a mentőjáratnak a fúrását, amelyen át a felszínre akarják hozni a bányászokat).

A San Esteban Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. A mostani tulajdonos Marcelo Kemeny az ő fia, a céget társelnökként vezető Alejandro Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére. Az AFP információi szerint a csődeljárással fenyegető dokumentumot Bohn írta alá.

A San Esteban vezetői és tulajdonosai azt kérték egy chilei bíróságtól, hogy nevezzen ki egy szakértőt annak kiderítése érdekében, hogy életképes-e még a társaság, vagy pedig a csőd az egyetlen megoldás a pénzügyi gondokra. A jogi dokumentum szerint a cégnek komoly problémái vannak, nem tud ugyanis eleget tenni fizetési kötelezettségeinek és egyik lejárt kereskedelmi tartozását nem is tudta már kifizetni. A bányacég 300 főt foglalkoztat és már korábban is jelezte, hogy az augusztus 5-ei szerencsétlenség miatt csődközeli helyzetbe került.

A bányatulajdonosok kedden bocsánatot kértek a chilei parlament bányászati bizottsága előtt a szerencsétlenség miatt.