Nem tud csontvázakról Brüsszel az uniós pénzügyi biztos szerint

Vágólapra másolva!
A kormányváltás előtti hetekben ugyan voltak csúszások a magyar költségvetésben, de az Európai Unió nem tud semmilyen csontvázról a szekrényben - jelentette ki Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos a Vasárnap Híreknek adott interjúban. Olli Rehn arról beszélt, hogy Magyarországnak folytatnia kell a pénzügyi konszolidációt.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak megbízható pénzügyi politikát kell folytatnia az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn szerint, aki a Vasárnapi Híreknek adott interjút. A Reuters hírügynökség által előzetesen ismertetett interjúban azt mondta, hogy Magyarországnak folytatnia kell a pénzügyi konszolidációt, és a költségvetési hiányt a túlzottdeficit-eljárás keretében a jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá kell szorítania.

Túlzott deficit akkor áll fenn, ha egy uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben a fenntartható ál­lamháztartási helyzetre vonatkozó követelményeket, és költségve­tési hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, illetve az államadósság a 60 szá­zalékát. Ennek megfelelően a 2004-ben belépő tíz tagország közül több - köz­tük Magyarország is - a csatlakozáskor automatikusan túlzottdeficit-eljárás alá került.

A finn biztos - aki korábban a bővítés felelőse volt - azt mondta, hogy a költségvetési deficit növelése helyett Magyarországnak megbízható pénzügyi politikát kell folytatnia, ami a tartós gazdasági növekedés szükséges előfeltétele. Rehn emlékeztetett arra, hogy miközben a legtöbb európai uniós tagállam a pénzügyi konszolidáció útjára lépett, Magyarország sem térhet le erről az útról.

Az interjúban az unió gazdasági és pénzügyi biztosa kijelentette, hogy a magyarországi helyzet semmi esetre sem hasonlítható a Görögországban történtekhez. Rehn utalt arra, hogy noha voltak bizonyos költségvetési "csúszások" a korábbi magyar szocialista kormány hivatali idejének utolsó heteiben, azok korlátozottak voltak, és nem veszélyeztetik a pénzügyi konszolidációt. E "csúszásokon" kívül a bizottság nem tud semmifajta "csontvázról a szekrényben" - jelentette ki a Reuters által ismertetett interjúban Olli Rehn.