Az amerikai GDP-adat közlése és a főbankár beszéde után erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok ingadozása után pénteken kevéssel este hat előtt 283 és 284 forint között mozgott az euró árfolyama, a svájci frankot 216 és 217 forint között jegyezték, míg a forint a dollárral szemben 221,7 forintra erősödött a felülvizsgált amerikai GDP-adat, és a Fed elnökének beszéde után.
Vágólapra másolva!

Pénteken kevéssel este hat előtt egy euró 283,2 forintot ért a bankközi devizapiacon, egy dollár 221 forintba került, egy svájci frankért pedig 216,5 forintot kellett adni.

A forint délig viszonylag stabil volt, az euró jegyzése 283,50 forint körül ingadozott. Délben azonban esni kezdett a magyar pénz, a jegyzés 13 óráig több mint másfél forintot ment fel. Az amerikai felülvizsgált GDP-adat közlése és Ben Bernanke beszéde után azonban késő délután a forint mind a három devizával szemben erősödött.

A korábban becsültnél kevésbé, de az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) a második negyedévben. A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett második becslése szerint a GDP 1,6 százalékkal nőtt április-június között az egy évvel korábbihoz képest. Az első becslés még 2,4 százalékos növekedést valószínűsített, elemzők 1,3 százalékos növekedést vártak. Az első negyedévben 3,7 százalékkal nőtt a GDP.

Bíztató jelek

Ugyanakkor bíztató jel, hogy a második negyedévi növekedés nagy része a vállalati beruházásoknak köszönhető - ezek közel 25 százalékkal bővültek -, igaz a megnőtt keresletet jórészt importból fedezték. Amerikában már az egymást követő negyedik negyedévben regisztráltak növekedést - átlagosan 2,9 százalékot -, ez azonban elemzők szerint egy olyan világválság után, mint a tavalyi, nem elegendő ahhoz, hogy megálljon a munkanélküliség növekedése. Ehhez legalább 3 százalékos növekedés kellene, ami azonban elemzők szerint egyelőre még messze van, sőt egyesek szerint az amerikai gazdaság akár vissza is süllyedhet a recesszióba.

A piacoknak azonban egyelőre más a véleménye, mert az adat közlése után nőttek a fontosabb európai és amerikai tőzsdemutatók, és emelkedésnek indult a napok óta csökkenő olajár is. Igaz, ebben szerepet játszhatott az is, hogy a piaci szereplők nagy reménységgel várták Ben Bernanke Fed elnök ma délutáni beszédét.

A Fed készen áll a további lépésekre

Bernanke azt mondta, a fellendülés a vártnál gyengébb, a Fed azonban kész további lépéseket tenni, több kötvényt vásárolni szükség esetén, ha a kilátások számottevően romlanak. Jelenleg azonban nincs konkrét terv a további lépésekről. A defláció nem jelent nagy kockázatot, de a jegybank ellenálló lesz, nem hagyja az árak tartós csökkenését.

Az esetleges tovább hosszú lejáratú kötvényvásárlások nyomán tovább javulhat a pénzpiaci környezet, mivel más eszközök felé tereli a befektetőket, mondta. A Fed szerint a növekedés és foglalkoztatási környezet támogatása és az árstabilitás céljai nem zárják ki egymást. A gazdaság az év hátralévő négy hónapjában mérsékelt növekedést mutathat, valós fellendülés jövőre várható. Az adatközlés és Bernanke beszéde után az euró/dollár kurzus 1,27-ról 1,26 alá süllyedt, az európai és az amerikai vezető tőzsdeindexek azonban veszítettek értékükből.

Bernanke nyilatkozata nem volt kielégítő

Elemzők szerint a nyilatkozat nem elégítette ki a piaci szereplők várakozását, ezért világszerte csökkenésnek indultak a tőzsdemutatók: a DJIA 0,20 százalékkal 9.965,98 pontra, a Standard & Poor's 0,43 százalékkal 1 042,72 pontra, a Nasdaq Composite Index 0,63 százalékkal 2 105,24 pontra esett. A három mutató erősödéssel nyitott. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,9 százalékkal 1 010,97 pontra gyengült. A kőolaj ára is csökkent, több mint egy dollárral 72,35 dollárra, pedig előzőleg már emelkedett.

A Raiffeisen Bank azt írta péntek reggeli devizapiaci kommentárjában, hogy a befektetők Magyarországgal szembeni türelme feltehetően kitart októberig, a 2011-es költségvetés számainak ismertetéséig, de az őszi hónapokban várható romló nemzetközi makrojelentések miatt 285 körül ingadozhat az euróárfolyam az előttünk álló hónapban.