Hullámvasúton gyengült és erősödött a forint csütörtökön

Vágólapra másolva!
Hullámvasutazott csütörtökön a forint, a szerdai mélypontokat erősödés és gyengülés váltogatta, este fél nyolckor az euró 283.42, a svájci frank 217,64, az amerikai dollár 223,05 forinton állt.
Vágólapra másolva!

A szerdai beszakadást hullámvasutazás követte, a forint árfolyamát erősödés és gyengülés jellemezte váltogatva. Este fél nyolckor egy euróért 283,42 forintot kellett adni, délelőtt a kurzus 283 alatt is járt.

A szerdán soha nem látott, 220 forintos szint közelébe erősödő svájci frankért csütörtök délelőtt már csak 215,9 forintot kértek a kereskedők, estére azonban már megint 217,64 forinton állt az árfolyam. Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése is hullámzott, este 223,05 forintért lehetett vásárolni az amerikai devizát. Csütörtökön 280,20 és 285,30 közötti mozgásra számítottak az euró-forint árfolyamában a Raiffeisen devizakereskedői.

A szerdai forintgyengülést követő erősödés részben azzal magyarázható, hogy valamelyest javult a hangulat a nemzetközi piacokon, ezt jelzi, hogy az amerikai tőzsdeindexek többnapos lejtmenet után szerdán pluszban zártak.

Szerdai gyengülés

Szerda délelőtt még 281 forint közelében volt az euró jegyzése, a déli órákban azonban gyengülni kezdett a forint, elemzők szerint főként a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közti kapcsolat körüli bizonytalanság miatt. A magyar fizetőeszköz továbbra is érzékeny az IMF és Magyarország kapcsolatáról szóló hírekre - idézett elemzői véleményeket csütörtök reggel a DowJones hírügynökség.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden még azt közölte a Bloomberg hírügynökséggel, hogy a kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal. A tárgyalások tartalmáról ugyan nem tettek említést, a piac azonban úgy értelmezte a kijelentést, hogy számítani lehet egy megállapodásra, amely egy új hitelkeretet biztosítana Magyarországnak. Ez erősítette a forintot, így került szerda délelőtt 282 forint alá az árfolyam.

Szerdán délelőtt viszont azt közölte a szaktárca, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új hitelére nincs szüksége a kormánynak. A minisztérium szerint a tárgyalásokon nem az új hitelkeretet fogja kérni a kormány, hanem csak a "szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció" történik meg.

"A globális kockázatkerülés ma reggelre enyhült valamelyest, ami egyelőre kedvez a forintnak, de várakozásunk szerint szeptember is romló gazdasági jelentések várhatók, ebben a környezetben pedig minden bizonnyal szükség lesz az IMF védőernyőjére is." - írták csütörtök reggeli devizahírlevelükben a Raiffeisen elemzői.