A magyar elektronikai ipar veri a régiót

Vágólapra másolva!
A hazai elektronikai gyártóipar 15 százalékkal járul hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, amivel a legjelentősebb ágazat idehaza, de éllovas régiónkban is - állítja a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai gyártóipar a magyar gazdaság legnagyobb ágazata, hozzájárulása a hazai össztermékhez (GDP) 15 százalék - állítja a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tanulmánya. A Budapesten bemutatott tanulmány szerint az elektronikai gyártóipar jelentős hatást gyakorol egy sor más szektorra, hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez így messze meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott 5,34 százalékot.

A magyar elektronikai gyártóipar a nemzetközi mezőnyben is előkelő helyet foglal el, a kelet-közép-európai régióban éllovas, uniós szinten pedig Németországgal van egy súlycsoportban - mondták el a tanulmány szerzői, akik szerint a termelés és a gyártás globális központja Ázsia után a jövőben Európa lehet. Az elektronikai gyártóipar így a legnagyobb növekedési lehetőségekkel rendelkező ágazat Magyarországon, a lehetőségek kiaknázása érdekében viszont van még tennivaló, egyebek között az oktatás és a munkaügyi szabályozás területén.

Szükséges például gyors és hatékony programokkal előmozdítani az idegennyelv-tudást - javasolja Az elektronikai gyártóipar mint a magyar versenyképesség pillére című állásfoglalásában az AmCham. Az ágazat működési feltételeinek javításával több tízezer munkahelyet lehetne létrehozni rövid idő alatt, olyan állásokat lehetne teremteni, amelyek betöltői nem alacsony képzettséget igénylő, betanított munkát végeznek, hanem nagy hozzáadott értékű termékeket állítanak elő - mondta Ábrahám László, az AmCham Elektronikai Gyártók Bizottságának elnöke.

Az AmCham adatai szerint az elektronikai gyártóipar jelenleg 92 ezer embert foglalkoztat közvetlenül. Az ágazatban működő 170 vállalat a magyarországi ipari kibocsátás több mint 24 százalékát hozza létre, az exportból pedig 2009-ben és 2010 elején 33 százalékkal részesedett.