A 220 forintot is megközelítette a frankárfolyam szerdán

Vágólapra másolva!
Szerda délelőtti, átmeneti erősödése után ismét gyengülő pályára állt a forint, és késő délután a svájci frankkal szemben történelmi mélypontra került. Több mint 219,7 forintot is adtak a devizapiacon egy frankért, ez  minden idők legmagasabb árfolyamszintje.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt még olyan gyenge a forint a svájci frankkal szemben, mint szerda délután öt óra körül: auz árfolyam rövid időre 219,75 forintra emelkedett. A korábbi csúcsot július 1-jén regisztrálták, akkor 218,98 forinton.

Estére aztán lejjebb ment a jegyzés, nyolc óra előtt valamivel 218 forint fölött látszott stabilizálódni. Az euró ugyanekkor 284,1 a dollár pedig 224,4 forinton állt. Szerdán délelőtt az eurót még 281,50 forint környékén is adták.

Felemás kommunikáció

A forintgyengülésben a kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett szerepet játszhat a nemzetgazdasági tárca felemás kommunikációja. A minisztérium kedden még azt közölte a Bloomberg hírügynökséggel, hogy a kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal. A tárgyalások tartalmáról ugyan nem tettek említést, a piac azonban úgy értelmezte a kijelentést, hogy számítani lehet egy megállapodásra, amely egy új hitelkeretet biztosítana Magyarországnak.

Szerdán viszont azt közölte a szaktárca, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új hitelére nincs szüksége a kormánynak. A minisztérium szerint a tárgyalásokon nem az új hitelkeretet fogja kérni a kormány, hanem csak a "szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció" történik meg. A második közlemény megjelenése után kezdett gyengülni a forint.

A Raiffeisen piaci kommentárja szerint a tőzsdeindexek zuhanása mellett kedden egy hónapos mélyponton, 286 felett is megfordult a forint, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére - amely szerint ősszel folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel - visszaerősödött a hazai fizetőeszköz, igy végül nullás napot zárt. A globális hangulat továbbra sem kedvez a forintnak, a Raiffeisen előrejelzése szerint szeptemberben is romló gazdasági jelentések várhatók, ebben a környezetben pedig minden bizonnyal szükség lesz az IMF védőernyőjére is. A bank elemzői szerint szerdán 280,90 és 286,70 között ingadozhat az euró árfolyama.