A konkrét költségvetési lépéseket hiányolja a jegybank

Vágólapra másolva!
A jövő év első negyedében 3,3 százalékra csökkenhet az infláció, de 2012 végére sem került a 3 százalékos cél alá - derül ki a jegybank inflációs jelentéséből, amely szerint a részletek hiányában a költségvetési hiánypálya nem ítélhető meg konkrétan. A jövőre előírt 2,8 százalékos deficithez a a jegybank feltételezéseinél szigorúbb költségvetésre lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Az idei év negyedik negyedévében 3,6 százalékos, 2011 első negyedévében 3,3 százalékos infláció várható, amely azután némileg emelkedik, és 2012 utolsó negyedévében 3,2 százalék lesz, a 3 százalékos cél fölött alakul - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott inflációs jelentésében.

A korábban várt 4,9 százalék helyett az infláció idén átlagosan 4,7 százalék lesz, jövőre azonban 3,5 százalék várható a májusi előrejelzésben közölt 3 százalékkal szemben. 2012-re 3,4 százalékra emelte inflációs prognózisát a jegybank a korábbi 2,9 százalékról. A májusban jelzettnél magasabb inflációt a gazdaságot az elmúlt negyedévekben érő újabb költségsokkokból, így az olajárak, és az élelmiszerárak emelkedéséből, valamint a gyengébb forint árfolyamból vezeti le az MNB.

Magasabb árfolyam

A jelentésben az MNB 2010-re 277,6 forintos, 2011-2012-re 283,8 forintos euró árfolyammal számolt (az utóbbi adat a júliusi átlagárfolyamnak felel meg) szemben a májusi előrejelzéssel, amelyben 266,2 forintos idei, 2011-2012-ben pedig 265,4 forintos euróárfolyam szerepelt.

Az MNB 2010. évi GDP prognózis változatlanul 0,9 százalék, a jövő évit 2,8 százalékra csökkentette a májusi 3,2 százalékról, a 2012. évit ugyanakkor 3,9 százalékra módosította a korábbi 3,8 százalékról. A jelentés szerint a gazdasági kilábalás rövid távon továbbra is törékeny, tartós fellendülés csak az iparban látható, a gazdaság hajtóerejét a külső kereslet nyomán fellendülő export adhatja. Erre az évre 11,6 százalékos exportnövekedést vár az MNB, szemben a májusban közölt 8,8 százalékkal. Jövőre a kivitel 7,5 százalékkal emelkedhet a májusi adat még 8,1 százalék volt. A GDP arányában a folyó fizetési mérleg hiánya idén 0,6 százalék, jövőre 0,9 százalék lesz, azaz marad az egyensúly közeli állapot.

Részletek híján

Az MNB erre az évre 4,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt prognosztizál az új inflációs jelentésben (májusban 4,3-4,5 százalékot jelzett), jövőre 4,1 százalékra (3,9 százalék), 2012-ben 3,7 százalékra (2,9 százalék) csökkenhet a deficit. A konvergenciaprogram 3,8 százalékos hiányt rögzít 2010-re. Ugyanakkor a jelentés megállapítja: a jelenlegi előrejelzés a várható költségvetési pálya tekintetében egy meglehetősen korlátozott információs bázisra épül. Részletes információk hiányában a 2011-es évtől részben a már elfogadott törvényekre, valamint az elmúlt években jellemző összefüggésekre alapozott szabályalapú kivetítések segítségével modellezték a jegybank szakértői a fiskális folyamatokat, amit csak a költségvetési törvény benyújtása után lesz lehetősége az MNB-nek pontosítani.

"A kormány a huszonkilenc pontos gazdasági akcióterv keretében jelentette be, hogy több lépésben megvalósítja az egykulcsos, családi adórendszert, ahol a munkajövedelmeket egységes 16 százalékos szja-kulcs terheli. Az új adórendszer bevezetéséről ugyanakkor lényegi részletek egyelőre nem ismertek, így hatásait a most publikált előrejelzés nem vette figyelembe" - derül ki a jelentésből.

A konvergenciaprogram megjelölt hiánycélok megvalósításához - ami jövőre 2,8 százalékos deficitet ír elő - a jegybank feltételezéseinél szigorúbb költségvetés szükséges. Ennek oka, hogy a költségvetési bevételek elsősorban a belföldi jövedelmekhez és fogyasztáshoz kötődnek, amelyek a gazdaságban zajló átalakulási folyamat miatt lassabban emelkednek, mint a gazdaság egésze.