Brüsszel komolyan megfontolja a nyugdíjtrükkről szóló javaslatot

Vágólapra másolva!
Az unió gazdasági biztosa bejelentett, hogy komolyan megfontolják a kilenc uniós tagállam által, a költségvetési szabályok fellazítását célzó javaslatát. Közben rekordalacsony szintre estek a brit, amerikai és német államapírhozamok, és már a Facebook tőzsdére lépése előtt égnek a vágytól a befektetők, hogy a Yahoonál és az eBaynél is értékesebb cégben részvényeket szerezzenek - szerdai külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

"Komolyan megfontoljuk azt, a kilenc uniós tagország részéről érkező kérést, hogy a magánnyugdíj-pénztárak miatti költségvetési kiadásokat ne a defictihez kelljen számolni, és ezzel elismerjük a nyugdíjreform területén véghezvitt erőfeszítéseiket." - idézte a Wall Street Journal online kiadása Olli Rehnt, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztost, aki kedden egy New Yorkban tartott sajtókonferencián beszélt a Magyarország által is támogatott, az uniós költségvetési szabályokat fellazító, főként kelet-európai tagállamok által benyújtott kérésről.

Az uniós biztos ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mind a 27 uniós tagország számára fontos észben tartani, hogy fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatni. A kérdés megfontolásával egy időben azt is fontolgatják az unióban, hogy a 3 százaléknál magasabb deficitet és a GDP 60 százalékát meghaladó államadósságot produkáló országok irán gyorsabban fognak ezentúl szankciókat bevezetni.

A tekintélyes brit üzleti napilap, a Financial Times újból összefoglalja a magyarországi IMF-fiaskót annak apropóján, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közölte a Bloomberggel, ősszel folytatódnak a tárgyalások a nemzetközi szervezettel, és meg is fognak velük egyezni a befektetők megnyugtatása és a forint árfolyamának stabilizálása érdekében.

Elege van a magyarnak a megszorításból

A napilap megemlíti azt is, hogy Orbán "dacos viselkedése" az IMF-el szemben valószínűleg a közelgő önkormányzati választások miatt volt, amit elsöprő többséggel szeretne megnyerni a kormánypárt, és hogy Magyarország 2006 óta küzd a deficitcsökkentés nehéz feladatával, miközben a magyaroknak már elege van a megszorításokból.

Rekord alacsony szintre estek kedden a brit, német és amerikai állampapírok hozamai, mert a befektetők a lassúbb kilábalástól félve a biztonságos állampapírokba menekülnek, írta kedden szintén a Financial Times. A brit és német tízéves lejáratú állampapírok hozamai 2,85 és 2,15 százalékra estek vissza. A tízéves futamidejű amerikai államkötvények hozamai is 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szintre estek: jelenleg 2,47 százalékos kamatot kell fizetni utánuk. A kétéves amerikai államkötvények hozama is rekord alacsony szintre, 0,46 százalékra csökkent, míg a 7 éves amerikai állampapíroké 1,89 százalékra esett.

Elemzők szerint a lépés azt jelzi, hogy a befektetők arra számítanak, a központi bankoknak még több állampapírt fognak venni a globális növekedés élénkítése érdekében, és 2012 előtt nem lesz módjuk a monetáris politika szigorítására.

A befektetők égnek a vágytól, hogy a facebookba fektessenek

Másodlagos piaci tranzakciók alapján 33,7 milliárd dollárt érhet a Facebook, ami több, mint a már tőzsdén lévő, 30 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú eBay és a 18 milliárdos Yahoo értéke, írta szerdán a Financial Times. 76 dollárért kereskednek a Facebook törzsrészvényeivel a cég tőzsdére menetele előtt, ami szakértők szerint a legnagyobb technológiai nyilvános kibocsátás lehet a Google 2004-es tőzsdére lépése óta.

Miközben a Facebook és a hozzá hasonló befutott szílicium-völgyi cégek mint a Twitter, a LinkedIn vagy a Zynga halogatják a tőzsdérelépésüket a gynege piaci étvágy miatt,aközben néhány befektető annyira ég a vágytól, hogy a pénzét beletehsesse ezen cégekbe, hogy amár a nyilvános részvénykibocsátás előtt részesedést akarnak bennük szerezni annak reményében, hogy a tőzsdére lépésük után a részvényáraik meglódulnak.