Késő délután magára talált a forint

Vágólapra másolva!
Kedden kora délután a 286 forintos árfolyamot is átlépte az euró, később azonban sokat ledolgozott hátrányából a magyar fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Kedden 18 óra után 281,90 forinton jegyezték az eurót a nemzetközi devizapiacon, szemben a kora délutáni 286 és a reggeli 282 forintos árfolyammal. A svájci frank a napközben elért 218 forintos szintről 216 forint alá, a dollár pedig 226 forintról 222 forintra ereszkedett.

A hétfőn délután és keddi kereskedés első felében fokozatosan gyengülő forint irányváltása elsősorban azzal magyarázható, hogy egy, a vártnál sokkal rosszabb amerikai lakáspiaci adat megjelenése után lejtőre került a dollár, ez pedig javította a kelet-európai devizák helyzetét. Kedden azonban a részvényindexek veszítettek értékükből, a svájci frank pedig soha nem látott szintre erősödött az euróval szemben. Ezek pedig a rossz befektetői hangulatra utalnak, emiatt pedig elképzelhető, hogy a kedd délutáni forinterősödés nem tart sokáig.

Korlátok a forinterősödés útjában

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője még a hétfői forintgyengülésről elmondta, nem lehet drámai zuhanásról beszélni, a jelenlegi alacsony forgalmú piacon a befektetők kisebb összegekkel is komolyabb mozgást tudnak elérni. Viszont kedd reggel tovább gyengült a forint, valamint az éven túli lejáratú állampapírok hozama is emelkedett, a nemzetközi és régiós részvénypiacokon is estek az árfolyamok. Ez pedig a romló befektetői hangulatra utal - kommentálta a piaci fejleményeket Sörös.

A Commerzbank elemzői délelőtti elemzésükben pedig azt írták, hogy az IMF-fel való megállapodás hiánya és a tárgyalások megszakadása veszélyezteti a költségvetési hiány csökkentésére irányuló törekvések megvalósulását és konkrét kötelezettségvállalás nélkül a külföld szemében ez nem bizalomépítő tény. Igaz, ezek nem új dolgok, már beépültek az árfolyamba, viszont mivel alapvetően befolyásolják az ország megítélését amíg fennállnak erős korlátot képeznek a forint erősödésének útjában. A jelenlegi negatív piaci hangulatban pedig ilyen fundamentumok miatt könnyen lejtőre kerül a forint.

Rosszul jönne egy leminősítés

A Commerzbank szerint a jegybank próbálja a kommunikációval felkészíteni a piaci szereplőket, ha egy újabb globális kockázatkerülési hullámban a forint nagyobb mértékben gyengülne, akkor kész lesz kamatot emelni. "Ezzel egyben kinyilvánította függetlenségét és azon szándékát, hogy akár a kormány céljaival szemben is kész szigorúbb monetáris politikát alkalmazni. Ez önmagában pozitív üzenet, de egy konfliktus a jegybank és a kormány között már kevésbé" - derül ki a kommentárból.

Arról sem szabad megfeledkezni a Commerzbank szerint, hogy Standard & Poor's hitelminősítőnél már csak egy lépésre vagyunk a bóvlikategóriától, a másik két hitelminősítőnél (Moody's, Fitch) két-három fokozattal jobban állunk, viszont ők még csak most veszik Magyarországot górcső alá, és ritkán térnek el ennyire a hitelminősítések. "Most pedig nagyon nem jönne jól egy leminősítés, ami végülis nem jelentene semmi újat, csak megint a befektetők orra alá dörgölné, hogy itt bizony problémák vannak - írták a commerzbankos elemzők.