A svájci frank soha nem látott szintre erősödött az euróval szemben

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen növekedési kilátások miatt a befektetők egyre kevésbé bíznak az euróban, ennek következtében kedden a frank soha nem látott szintre erősödött az európai pénzzel szemben.
Vágólapra másolva!

A svájci frank kedden megdöntötte korábbi árfolyam rekordját az euróval szemben, délután ugyanis 1,3049 svájci frankon jegyezték az eurót a nemzetközi devizapiacon.

Az euró eddigi leggyengébb árfolyamát az idén július elsején ért el a frankkal szemben, az akkor feljegyzett keresztárfolyam 1,3073 volt.

Rossz a hangulat

A Raiffeisen kedden kora este publikált elemzése szerint a svájci frank rekorddöntésénak hátterében az áll, hogy a befektetők átértékelik a korábbi globális növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket. Az amerikai gazdaságból érkező makrojelentések rendre alulmúlják a várakozásokat: a munkaerőpiaci- konjunktúrális- és a lakáspiaci jelentések is csalódást keltettek, ezért megnőtt a spekuláció a befektetők körében, hogy az USA gazdasága ismét recesszióba süllyedhet. Ennek következtében pedig a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkent.

A Raiffeisennél a gazdasági növekedés ütemének visszaesésére számítunk a tengerentúlon és Európában is, a makrogazdasági adatok ezért várakozásunk szerint nem támogatják majd a kockázati étvágy növekedését. Ez pedig az úgynevezett menekülő devizáknak, köztük a dollárnak és a svájci franknak kedvezhet.

Az elemzés szerint nem valószínű, hogy a svájci jegybank intervencióra szánja el magát, azaz piaci eladással gyengítené a frankot. Ezt megerősíti Philipp Hildebrand nyilatkozata is, a svájci jegybankelnök ugyanis azt nyilatkozta, a beavatkozásra nincs igazán tere a jegybanknak.