Marad az alapkamat az elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Az elemzők nem várják a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat változását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülésétől, s az év végén is ezen a szinten marad az irányadó kamatláb - áll a Reuters által készített csütörtökön közzétett felmérésben.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett 20 elemző egybehangzó véleménye, hogy az MNB nem változtat a május óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton. Ugyanakkor 20 elemző közül hét kamatcsökkentést, kettő kamatemelést vár decemberre, de a vélemények mediánja (súlyozott átlaga) 2010 decemberére továbbra is 5,25 százalék, akárcsak a jövő év végére.

Az elemzők 2010-re átlagosan 4,0 százalékos inflációt várnak, s a decemberi 12 havi várakozás is 4,0 százalék. (Az első hét hónapban 5,4 százalékos átlagos inflációt mért a KSH, de júliusban már csak 4,0 százalékos infláció volt.) Az idén a GDP 0,6 százalékkal nő az elemzői válaszok mediánja alapján, de a válaszok igencsak szórnak, a legalacsonyabb 0,4 százalék, a legnagyobb 1,4 százalék. A GDP arányos államháztartási hiányra vonatkozó kérdésre az elemzők 2010-re 4,0 százalékot, jövőre 3,65 százalékot adtak meg.