Odaveszett a hazai zöldség- és gyümölcstermés harmada

Vágólapra másolva!
Az idei rendkívüli időjárás miatt a hazai zöldség- és gyümölcstermés harmada semmisült meg, de például cseresznyéből a termés 80 százaléka veszett oda - a terméktanács adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A 2010-es teljes magyarországi zöldség- és gyümölcstermés harmada megsemmisült az idei év rendkívüli időjárása következtében - mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A 30 százalékos elmaradás ugyanakkor csak a múlt évvel összevetve igaz, az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés, de van olyan termésfajta, ahol a teljes veszteség mintegy 80 százalék - tette hozzá a szakember.

A FruitVeb elnöke rámutatott: a szántóföldi zöldségtermesztési ágazaton belül az idén a tavalyihoz képest a paradicsomban és a kukorica területén mintegy 30 százalékos, a zöldborsóban 40 százalékos termésveszteséget tapasztaltak. A hajtatott zöldségek, például a paprika, káposztafélék esetében pedig 11-15 százalékos.

A gyümölcsösökben még nagyobb károk keletkeztek: a teljes cseresznyetermés mintegy 80 százaléka, a meggytermés 40 százaléka megsemmisült. A kajszi-, az őszibarack és a szilva területén is 30 százalékos terméscsökkenés mutatkozott annak ellenére, hogy a napokban e termésekből dömping jelentkezett a nagybani piacokon. A szakember szerint a dömping azért keletkezett, mert a 10-20 hektáros ültetvénnyel rendelkező és a feldolgozóiparnak beszállító gazdák a bevételeik maximalizálása érdekében megjelentek a piacokon. Az almaültetvényeken tavaly 500 ezer tonna termés volt, az idén mindössze 300 ezer tonnát várnak a szakemberek. Az almatermés mintegy kétharmada csupán lé minőségű lett - mondta Szabó József. A magyar zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő gazdálkodók az elmúlt években éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítottak elő - ismertette Szabó József.

A szakmaközi szervezet szerint idén a konzerviparban, a hűtőiparban és az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget dolgozhatnak fel. A FruitVeb adatai szerint a három ágazat 2008-ban együttesen mintegy 1,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozott fel, amely 2009-ben mintegy 1,3 millió tonnára csökkent. A jelenlegi megrendelés állományok alapján az várható, hogy az idén mindössze mintegy 1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel. Ez a FruitVeb idén június elejei prognózisához képest további 100 ezer tonna csökkenést jelent, akkor 1,1 millió tonna volt a becsült érték.