Romlott az üzleti hangulat Németországban

Vágólapra másolva!
Negyedik hónapja süllyed a gazdasági várakozásokat tükröző német ZEW-index, legutóbb 2009 tavaszán állt a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten. Várhatóan lasulni fog a német GDP-növekedés üteme.
Vágólapra másolva!

Németországban romlott az üzleti hangulat augusztusban: a ZEW gazdaságkutató intézet üzleti hangulatmutatója 14 pontra csökkent a júliusi 21,1 pontról. A gazdaság meghatározó szereplőinek hat hónapra előretekintő várakozásait tükröző mutató júniusban még 28,7, májusban 45,8 pont volt.

Az ZEW-index 16 hónapja nem állt ilyen alacsony szinten. A Bloomberg által megkérdezett 33 elemző várakozásának átlaga 20 pont volt, ennél tehát lényegesen rosszabb a valós adat. A hírügynökség tudósítása szerint a változás azt jelzi, hogy a második negyedév rekordméretű növekedése után lassulni fog a gazdaság.

A jelenlegi helyzet megítélésének a mutatója viszont megdöntött minden eddigi rekordot: 14,6 pontról 44,3 pontra nőtt. Ekkora növekedésre az adatrögzítés kezdete óta nem volt példa.

A várakozások romlása a hazai gazdaság számára nem jó hír, hiszen Németország Magyarország legfontosabb külföldi kereskedelmi partnere, az onnan származó megrendelésektől számos exportra termelő cég függ.