Részben a forint miatt 10 százalékkal drágul a budapesti távfűtés

Vágólapra másolva!
Szeptembertől több mint tíz százalékkal emeli díjait a Főtáv. A lépés eredményeként egy átlagos lakás éves távfűtési díja 22 ezer forinttal emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Az energia-beszerzési költségek második negyedévben végbement emelkedése miatt 2010. szeptember 1-jétől a lakossági hődíjak átlagosan 10,5 százalékos emelésére van szükség - közölte hétfőn a budapesti távhőszolgáltatást végző Főtáv.

A díjnövekedés a hődíjat érinti, míg az alapdíj változatlan marad. (A hődíj gigajoule-onként bruttó 3222-ről 3725 forintra növekedik.) Ez egy átlagos lakás esetében azt jelenti, hogy a távfűtés éves díja 22 ezer forinttal 161 ezer forintra emelkedik.

A szolgáltató a tervezett áremelést két tényezővel indokolja. Az egyik, hogy a beszerzést 10 százalékkal drágította a forint dollárhoz mért gyengülése a második negyedévben, másrészt a ebben az időszakban mintegy 9 százalékkal drágult a földgáz. A két tényező együttes hatása a 19,8 százalékkal növelte az erőművek költségeit. A Főtáv energiaköltségei - a korábban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően - ennél alacsonyabb mértékben, 17,6 százalékkal emelkedtek. A bekövetkezett drágulás az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoz a Főtáv számára, míg a jövő évben ennek hatása több mint 4,5 milliárd forint.