Ír apácák bankot perelnek elbukott pénzükért

Vágólapra másolva!
Egy ír apácarend is van a Morgan Stanley nagybankot befektetéseik értékének elvesztése miatt beperelő ügyfelek között. Összesen közel 6 millió eurót követelnek a kötvények eladásával való késlekedés miatt.
Vágólapra másolva!

A dublini Szent Hit Nővérei nevű apácarend is azon 88 befektető között van, akik beperelték a londoni székhelyű Morgan Stanley amerikai bankóriást egy brit bíróságon. Azt állítják, hogy a pénzintézet rosszul kezelte a befektetéseiket, ezért csaknem hatmillió eurós veszteséget okozott nekik.

A befektetők képviseletét ellátó ügyvédi iroda, a Stewarts Law LLP azt közölte, hogy ügyfelei a bank hibjából a pénzük több mint háromnegyedét elvesztették. A befektetők között az apácák mellett van egy ír állatorvosi alapítvány, illetve magánemberek is.

Az ügyvédi iroda közleménye szerint kliensei a Morgan Stanley egyik befektetési cégénél, a Saturns Investments Europe Plc-nél vettek államkötvényeket 2005-ben és 2006-ban. Azt állítják, hogy a szerződés szerint a cégnek el kellett volna adnia a kötvényeket 2009 januárjában, amikor azok értéke egy bizonyos szint alá ment, de ezt a bank érdekeit előtérbe helyezve elmulasztotta. A gazdasági válság következtében a kötvények ára nagyot zuhant, és a cég csak 2009 júniusában dobta őket piacra, amikor már hatalmas volt a bukás.