Elvitték a magyar kötvényeket a befektetők

Vágólapra másolva!
Az eredetileg 50 milliárd forint helyett 54 milliárd forintért adott el kötvényeket a csütörtöki aukción az Államadósság Kezelő Központ.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a csütörtöki államkötvény-aukció. Az Államadósság Kezelő Központ a hároméves kötvényekből 20, az ötévesekeből 15, a tízévesekből pedig 15 milliárd forintos csomagot akart eladni a befektetőknek.

A legrövidebb futamidejű papírokból felkínált csomagra 40,5 milliárd forintos igény érkezett, végül 20 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat az ÁKK. A másik két kötvényre nagyobb volt az érdeklődés, az ötéves papírra 45, a tízévesre pedig 43 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot a piaci szereplők. A nagy érdeklődés miatt mindkét kötvényből egyaránt 17 milliárd forint értékű csomagot értékesített a kibocsátó.

A hároméves kötvényaukció hozama 6,82, az ötévesé 6,87, a tízévesé pedig 7,09 százalék lett, ami 1-5 bázispontos csökkenést jelent a szerdai másodpiaci hozamokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a külföldi befektetők a szerdainál valamivel alacsonyabb kamattal is beérték.