Negatív irányba indult a BUX

Vágólapra másolva!
A pesszimista befektetői hangulat miatt komolyabb esés sem zárható ki csütörtökön a pesti tőzsdén egy elemzői vélemény szerint. A BUX 1 százalékos mínuszban nyitott.
Vágólapra másolva!

Zuhantak a vezető ázsiai tőzsdemutatók is csütörtökön, miután szerdán az európai és amerikai piacok is veszteséget könyveltek el. A pesszimizmus azzal magyarázható, hogy a befektetők aggódnak a globális fellendülés késlekedése miatt.

Tokióban a 225 részvényt mozgását követő irányadó index, a Nikkei index 0,9 százalékkal esett, a többi fontos ázsiai mutató közül a szöuli Kospi, sorozatban harmadik napot zárt veszteséggel, csütörtökön 2,1 százalékos eséssel zárt. A tokiói zárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 1,44 százalékos mínuszban volt. A rossz hangulat miatt elemzők szerint az európai tőzsdék is a negatív irányt vesznek a nyitás után.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban esés várható a Budapesti Értéktőzsdén is az MTI által megkérdezett szakértő szerint, aki az OTP féléves gyorsjelentése alapján a papír árfolyamának csökkenésére számít. Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerin ugyanis az OTP első félévi teljesítménye nem lett túl jó. Összességében esés várható a budapesti parketten, de hogy az árfolyamok csökkenése hol áll meg, azt megtippelni sem lehet. Akár komolyabb árfolyamcsökkenés is következhet - tette hozzá Szatmári.

A pesti tőzsde indexe a várakozásoknak megfelelően mínuszban nyitott: néhány perc alatt 1 százalékkal került lejjebb az irányadó index.