MNB: Sok adósnak a mankó sem segít

Vágólapra másolva!
A jegybank friss hitelezési felmérése szerint bár a bankok egyre több nehéz helyzetbe kerülő adós hitelét ütemezik át, számos esetben már ez sem segít. A jegybanki elemzésből kiderül az is, hogy a lakossági hitelezésben szigorúbbak lettek a bankok.
Vágólapra másolva!

A 90 napon túl nem teljesítő hitelállomány 1200-1300 milliárd forintra rúg, ebből a közel 100 ezer háztartásra megközelítően 500 milliárd jut - mondta Tabák Péter, a Magyar Nemzeti Bank szakigazgatója csütörtökön, a jegybank hitelezési felmérésének bemutatásakor.

Az év második negyedében tovább nőtt a nemfizetés miatt átstrukturált hitelek aránya: a vállalati szektorban 3,5 százalékról 4,4 százalékra, míg a háztartásoknál 5,2 százalékról 6,1 százalékra. A bankok körében végzett kutatás azt mutatja, hogy bár a bankok egyre több nehéz helyzetbe kerülő adós hitelét ütemezik át, számos esetben ez sem vezet eredményre - közölte Tabák Péter.

Szigor a lakosságnál

A magyarországi bankok a háztartási hitelezésben, főleg a devizalapú, szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleknél szigorították a hitelezési feltételeiket - derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön publikált hitelezési felmérésből, amely szerint a forinthitelek térnyerése folytatódott.

A lakossági szegmenssel ellentétben a vállalati hiteleknél 2010 második negyedévében a három éve tartó szigorítási ciklus véget ért. Ugyanakkor a jelenlegi, igen szigorú hitelezési feltételek fennmaradása tartóssá válhat. A bankok úgy látják, hogy a gazdasági kilátások, az ügyfelek hitelképességének alakulása, illetve saját kockázatvállalási hajlandóságuk nem indokol további szigorításokat, de érdemben enyhítéseket sem.

Sokszor az átütemezés sem segít

A hitelezési aktivitás mellett fontos szempont a fizetési nehézséggel küzdő hitelesek helyzete. A felmérés szerint a második negyedévben tovább nőtt az átstrukturált hitelek aránya: a vállalati szegmensben 3,5 százalékról 4,4 százalékra, míg a háztartási szegmensben 5,2 százalékról 6,1 százalékra.

Ezzel párhuzamosan a sikertelen átütemezések részaránya is tovább emelkedett. A hitelek átütemezése után fizetési késedelembe esők aránya a háztartási szegmensben az első negyedévi 20 százalékról 25 százalékra, a nagyvállalatoknál 3-ról 6 százalékra, míg a kis- és középvállalati szegmensben 9 százalékról 18 százalékra ugrott. Ez a folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy átütemezéskor nyújtott, alacsony törlesztésű időszakok lejárnak, ami a törlesztőrészletek nagymértékű emelkedéséhez vezet. A magasabb törlesztéseket számos ügyfél, mivel jövedelemi helyzete nem javult jelentősen, nem tudja teljesíteni. Az átstrukturálások sikerességét a makrogazdasági környezet érzékelhető javulása, illetve a munkahelyek számának, valamint a háztartási jövedelmeknek az emelkedése növelhetné.

A bankok számottevő növekedésre számítanak az átstrukturált állományban 2010 végére a vállalati és háztartási hitelek esetében egyaránt. Ez a jelentés szerint arra utal, hogy a bankok továbbra is fontosabbnak tartják helyreállítani a bajba jutott ügyfelek fizetési képességét az átütemezéssel, mint fedezetérvényesítést, behajtás auzonnali megkezdését.