Hét forinttal drágult a dollár reggel óta

Vágólapra másolva!
Szerdán gyengülni kezdett a forint az amerikai jegybank döntése után, amely a befektetőkből kockázatkerülést váltott ki. A dollár erősödött az euróval és a forinttal szemben is, így az árfolyama reggel óta hét forinttal emelkedett. Egy elemző szerint sokan a profitot realizálják, ezért is esik a forint.
Vágólapra másolva!

Szerda estére egy keveset visszanyert a forint a délután 4-ig elszenvedett veszteségeiből, bár árfolyama így is jóval gyengébb volt a keddinél. Este hat előtt pár perccel a délután a 283 forintos szintet is megközelítő euró 281,5 forintot ért. A dollár a 219-es plafonról pattant vissza, de 218 fölött maradt. A svájci frank, mely pár órával korábban bőven 207 fölé kúszott, nem sokkal 206 forint alatt állt.

Három óra után néhány perccel még 282,60 forinton jegyezték az eurót a devizapiacon. A napot 211,5 forintról indító dollárért ekkor 217,40 forintot adtak. A svájci frank árfolyama reggel még 202, három órakor pedig 206,4 forint volt.

Pesszimista hangulat

A forintgyengülés a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulattal magyarázható. A Fed kedden bejelentette, hogy gazdaságélénkítő lépéseket tesz, azaz hosszú lejáratú állampapírok vásárlásába kezd. A döntést kedvezően fogadták a piacok, az amerikai tőzsdeindexek sokat ledolgoztak hátrányukból, de nem tudtak pluszba kerülni. Az öröm nem tartott sokáig, szerdán az ázsiai piacokon az eladók irányították a kereskedést és később az egész világon eluralkodott a pesszimizmus. Emiatt a dollár erősödött az euróval szemben és a keresztárfolyam a lélektani határnak tekintett 1,30-as szint alá került.

A Raiffeisen devizapiaci elemzése szerint pedig a nemzetközi hangulatra a kockázatkerülés jellemző, ami miatt a biztonságosabb pénzeket, például a japán jent keresik a befektetők. A Marketwatch.com online amerikai üzleti újság szerint emiatt a jen 15 éve nem látott csúcsot ért el a dollárral szemben.

A BNP Paribas francia bank elemzői keddi elemzésükben közölték, hogy A BNP Paribas, a legnagyobb francia bank a forintról kiadott keddi elemzésében arról írt, hogy a forint rendkívüli mértékben ki van szolgáltatva a nemzetközi hangulat változásainak. A szerdai gyengülésben ugyanis a rossz nemzetközi hangulat játszotta a főszerepet. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője reggeli kommentárjában azonban azt írta, hogy "pánikra semmi ok", mivel a korábbi emelkedés után többen a nyereséget realizálják, azaz eladják forinteszközeiket.