"Magyar GDP - a két félidős játék" - a Financial Times bloggere a magyar gazdaságról

Vágólapra másolva!
A legendás angol-magyar meccset is beépítve futballhasonlattal élve ír a Financial Times bloggere a magyar gazdaságról. A szerző szerint bár Orbán Viktor előnyt szerzett a gazdaságpolitikájával a jó globális hangulatban, ám lehetséges, hogy a "második félidőben" fordul az eredmény, és Magyarország egy kedvezőtlen külpiaci környzetben adósságspirálba kerül.
Vágólapra másolva!

"Magyar GDP - a két félidős játék" címmel jelent meg egy blogbejegyzés a Financial Times neves gazdasági lap internetes oldalán. A cikk a szerdai angol-magyar futballmeccs apropóján sporthasonlattal írja le az Orbán-kabinet gazdaságpolitikáját, jelezve, hogy rövid távon nyert a kormány a gazdasági intézkedéseivel, a későbbiekben - a második félidőben - még fordulhat a helyzet.

A bejegyzés szerzője, Chris Bryant rögtön az elején megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök nagyon szereti a futballtt és minden oka megvan a magabiztosságra a szerdai angol-magyar londoni mérkőzéssel egy időben. Bár hozzáteszi azt is, hogy a jelenlegi magyar válogatott nem érhet a legendás csapathoz, amely 1953-ban 6-3-ra legyőzte Angliát az "évszázad mérkőzésén".

Orbán apró győzelmei

A kormány kedden 0,6 százalékra javította az idei növekedési kilátását a korábbi 0,2 százalékos visszaesésről, melyet még az előző kormány becsült. Ennek kapcsán a szerző megjegyzi, hogy ez mindenképpen hátszelet ad Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki "Magyarország gazdasági önállóságának helyreállításáért" küzd.

A szerző felidézi, hogy Orbán Viktor apró győzelmeket arat, nem utolsó sorban egyes kedvező piaci kommentárok miatt, mint amilyen Mark Weisbrot Guardianban megjelent írása, amely a sikeres magyar stratégiáról szólt a Nemzetközi Valutaalappal való szakítás kapcsán.

Ugyanakkor idéz egy másik véleményt is, amely arra mutat rá, hogy nem az a kulcskérdés, hogy a kedvező világgazdasági környezetben mi történik, hanem az, hogy mi lesz, ha ismét visszatér a kockázatkerülés. Peter Attard Montalto, a Nomura szakértője részben a büntető bankadó miatt, jövőre 1, 2012-ben 1,2 százalékos gazdasági növekedést becsül, míg 2013-ra 83 százalékos államadósságot, ami miatt fenntarthatatlan adósságspirál alakulhat ki. A blogbejegyzés szerzője szerint ugyan a magyar kormány előnyt szerzett, de vajon meddig? "Már minden futballszurkoló unja ezt hallani: a játék két félidős" - áll a véleménycikk végén.