A Fed gazdaságélénkítő lépése mozgatja a piacokat

Vágólapra másolva!
A gazdaságot élénkítő lépés, valamint a kamat alacsonyan tartása mellett döntött az amerikai jegybank, s ez határozhatja meg szerdán a piacokat. Az arany és az olaj drágult a hírre, míg Japánban esett a tőzsde az erősödő jen miatt. A kamatdöntés mellet néhány vállalati hír is címlapokra került a nemzetközi gazdasági portálokon - lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank, a Fed keddi döntése határozza meg a világgazdasági folyamatokat. A Fed az alacsony kamat szinten tartása mellett döntött és a kommentár szerint kiterjesztett ideig így is marad az állapot. A lassú gazdaság élénkítésére a Fed jelzáloglevelek helyett állampapír vásárlásába kezd, amivel a gazdaságra ártalmas deflációt, vagyis az árak esését kívánja elkerülni.

Emelkedett az arany ára a Fed kamatdöntésére, a nemesfémet a gyengülő dollár miatt keresték többen a piacon - írja a Street nevű üzleti portál. A Fed gazdaságélénkítési stratégiája a dollár gyengülését hozhatja, mivel az több forrást jelent a piacon.

Emelkedett az olaj ára is a Fed döntésére, és 80 dollár fölött maradt a nyersanyag hordónkénti ára. A Wall Street Journal szerint a nyersanyagpiac azért nyugodott meg a Fed-döntés után, mert eddig félt a lassú növekedés miatt, hogy a gazdaság nem tudja felpörgetni a nyersanyagok iránti keresletet.

Nagyot esett viszont a legfőbb japán tőzsdeindex, a Nikkei, mivel a szigetország pénze, a jen erősödni kezdett a dollárral szemben a Fed azon döntésére, hogy tartósan alacsonyan tartja az amerikai kamatot és jelzáloglevelek helyett állampapírok vásárlásába kezd - írja a Reuters. Japán gazdasága nagy részben függ az exporttól, amely lehetőségét rontja az erős jen.

Villámgyorsan aláírta Barack Obama azt a törvénymódosítást, amely 26 milliárd dollár pénzt oszt szét a válság hatásai miatt szenvedő tagállamok között. A nyári szabadságukat megszakító kongresszusi képviselők 247-161 arányban fogadták el az egészségügyi büdzsé 16 és az oktatási keret 10 milliárd dollárral való kipótlását. A Reuters szerint jövőre 120 milliárd dollár lehet az 50 tagállam hiánya.

Megugrott a Disney profitja az elmúlt 3 hónapban főleg a sikerfilmjeinek, a Toy Story 3-nak és az Alice Csodaországban című filmnek köszönhetően. A 40 százalékos emelkedés 1,3 milliárd dollárt jelent, amelyet 10 milliárd dolláros bevétel mellett ért el a szórakoztatóipari vállalat. Az eredményt azonban negatívan befolyásolták Disney élményparkok, melyek az alacsony forgalom miatt kevésbé nyereségesek lettek - írja a BBC.

A Wall Street Journal szerint magához térhet a General Motors, amely 2009-ben csődvédelem alá került fizetésképtelensége miatt és az állam 50 milliárd dollárral segítette ki az átszervezés idejére. Az autógyár 1 milliárd dollár közeli nyereségre számít, amely 6 éve nem látott eredmény lenne, főleg, hogy 2005 és 2009 között nem is termelt profitot.

A világ legnagyobb nem állami energiatermelő vállalata lehet a Magyarországon is jelen levő GDF Suez - írja a Marketwatch. A francia cég és a brit International Power közös irányítás alá helyezi a nemzetközi tevékenységét, amely együttműködést megtestesítő közös vállalat 70 százalékát a franciák birtokolnák.