Jót tett a forintnak az amerikai kamatdöntés

Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt tartotta erejét a forint, ám délután fordult a kocka, a nemzetközi piacokon eluralkodó bizonytalanság 2 forinttal megdobta az euró jegyzését, a dollár pedig közel 3 forinttal drágult. Este aztán, az amerikai Fed kamatdöntő ülése után, ismét összekapta magát a forint, erősödött az euróval és a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Kedden késő este, az amerikai Fed kamatdöntő ülése után 279 forint alá csökkent az euró árfolyama. A dollár ugyancsak olcsóbb lett, 211,5 forint környékére esett, a svájci frank azonban a délután elért 202 forintos szinten maradt.

Este hét óra körül 279,50 forintot kértek egy euróért a devizapiacon, szemben a délelőtti 277,6-278 forintos árfolyammal. A dollár jegyzése ezzel párhuzamosan 210,70 forintról 213,20 forintra drágult.

A kedvezőtlen délutáni fordulat még azzal volt magyarázható, hogy a nemzetközi piacokon eluralkodott a bizonytalanság. A befektetők aggódtak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelent-e újabb gazdaságélénkítő lépéseket. A pesti tőzsde indexe is több mint 2 százalékos mínuszban végzett.

A BNP Paribas, a legnagyobb francia bank a forintról kiadott keddi elemzésében arról írt, hogy a forint rendkívüli mértékben ki van szolgáltatva a nemzetközi hangulat változásainak, miközben a budapesti kormány egyre keményebb hangot üt meg a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban.