Magyarország is örülhet a jó német adatoknak

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal jobb adatok láttak napvilágot hétfőn a német gazdaság alakulásáról. Mivel Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ezért az adatok a magyar gazdaság kilátásait is javítják.
Vágólapra másolva!

A német gazdaság exportja júniusban 3,8 százalékkal bővült, míg az import 1,9 százalékos növekedést mutatott - közölte hétfőn a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Az exportadat jókora meglepetést jelent, a Bloomberg által megkérdezett 11 elemző ugyanis arra számított, hogy a legnagyobb európai gazdaság kivitele 1,5 százalékkal fog növekedni, ami kevesebb mint fele a tényadatnak. Az import pedig a vártnál kisebb mértékben növekedett, mert az elemzől 2 százalékos többletet vártak.

Kilábalást jósol az iparszövetség

Emellett kedvező előrejelzést tett közzé hétfőn a német ipari és kereskedelmi szövetség (DIHK), a szervezet szerint Németország két év alatt ledolgozza az export tavalyi visszaesését és három év alatt kikerül a válságból.

A prognózis alapján az idén évi átlagban 11 százalékkal, jövőre 8 százalékkal nőhet a német kivitel, miután tavaly 17,9 százalékkal csökkent. A növekedés bizonyára meghaladja majd a világkereskedelmi átlagot: abban mind idén, mind jövőre 7 százalékos növekedést várható.

Az előrejelzés szerint a német export a felzárkózó piacok beruházási fellendüléséből, a világszerte sokfelé még működő költségvetési gazdaságélénkítésből és az euró viszonylagos gyengeségéből profitál. A DIHK prognózisa szerint kockázatot jelent, hogy az Egyesült Államokban és Kínában lassulhat a gazdasági növekedés, Európában pedig a költségvetési hiányok csökkentésének kényszere ronthatja a kilátásokat.

Kedvezhet nekünk

Bár vannak kockázatok, a német gazdaság felpörgésére utaló adatok biztatóak a magyar gazdaságra nézve is, mert Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Németország. Az Erste kommentárja a hétfői német adatokról azt írja, hogy a német gazdaság magához tért. "Egy kis torzítással azt is mondhatnánk, hogy ami a németeknek jó, az nekünk is jó. A bank szakértői szerint a németek hátán mi is kimászhatunk a kátyúból" - fogalmaz a bank elemzése.

Elképzelhető, hogy a kedvező német adatok a pénteken megjelenő, előzetes magyar GDP-adatot is kedvezően befolyásolják majd. A Reuters piaci konszenzusa szerint a második negyedévben 0,7 százalékkal növekedhetett a magyar gazdaság, szemben az előző negyedévben mért, egyébként meglepetést jelentő 0,1 százalékos bővüléssel. A május közepén megjelent magyar adat azért volt váratlan, mert az elemzők 2 százalék körüli visszaesést vártak.