Tisztességtelen ügyfélgyűjtés miatt vizsgál egy nyugdíjkasszát a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet azt gyanítja, hogy egy északkelet-magyarországi gazdasági társaság állásinterjúnak, illetve mintafeladatnak álcázva gyűjtött magán-nyugdíjpénztári ügyfeleket. Az érdeklődők kitöltötték a lapokat, de azokat kérésre sem kapták vissza.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárást indított annak érdekében, hogy tisztázza: az egyik magánnyugdíjpénztár átléptetési gyakorlata során megsértette-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény előírásait.

A PSZÁF közleménye szerint egy a közelmúltban érkezett bejelentés szerint egy gazdasági társaság Északkelet-Magyarországon olyan állásinterjúkat szervezett, amelyen az érdeklődők számára a munkafeladat megismerésére előzetes, ingyenes tanfolyamot ajánlott fel. Az ajánlat szerint a jelentkezők az oktatást követően dönthetnek az állás elfogadásáról.

Az oktatáson résztvevőkkel azt közölték, hogy munkafeladatuk magán-nyugdíjpénztári tagok tájékoztatása lesz a pénztárak hozamairól, illetve ők intézik majd az új pénztártagok beléptetését, átléptetését is - írta a felügyelet. Ennek keretében "mintafeladatként", a saját nevükkel, személyes adataikkal és aláírásukkal ellátott magán-nyugdíjpénztári átlépési nyilatkozatokat töltettek ki velük. Az oktatás végén a résztvevők kérésük ellenére sem kapták vissza a dokumentumokat.

A történtek miatt bejelentést tevő magánszemély - és vélhetően más résztvevők - nem szándékoztak másik magán-nyugdíjpénztárhoz csatlakozni, azonban a kitöltött nyilatkozatukat felhasználva a bejelentő átléptetése mégis megtörtént. A PSZÁF szerint a rendelkezésére álló információk alapján erősen valószínűsíthető, hogy törvénysértés történt. A felügyelet ezért azonnal fogyasztóvédelmi eljárást indított az ügyben.

A felügyelet kiemelt figyelemmel kezeli a magán-nyugdíjpénztári átléptetések kérdését a felügyelt intézmények között tekintettel arra, hogy több esetben is gyanús, megtévesztő, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdését feszegető átléptetésekről szerzett tudomást.