Többlettel zárt az államháztartás júliusban

Vágólapra másolva!
Többlettel zárt az államháztartás júliusban, de az éves előirányzatnak így is a 114,6 százaléka teljesült eddig a tavalyi 88,1 százalékhoz képest. Kevesebb társasági és személyi jövedelemadó folyt be, de ezt kompenzálták az áfabevételek.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - július havi egyenlege 36,1 milliárd forintos szufficitet mutat. Ezen belül a központi költségvetés 9 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 31,7 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,6 milliárd forintos deficittel zártak.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi egyenlege az év első hét hónapjában 997,5 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 114,6 százalékát teszi ki, ami annak fényében tűnik magasnak, hogy a tavalyi év azonos időszakában ez az adat 88,1 százalékát tette ki. A költségvetés tulajdonsága, hogy a bevételek rendre az év második felében folynak be nagyobb arányban, ezért lehetséges, hogy az egész évre tervezett szám felett jár év közben a hiányadat.

A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval való megállapodás értelmében az idei hiány nem lehet több a GDP 3,8 százalékánál. A kormány szándéka szerint a magas hiányt a bankadóból csökkentenék, amelyből 200 milliárd forintot kívánnak beszedni.

Eddig a főbb adónemek - a társasági adó, a személyi jövedelemadó és jövedéki adó - bevételei elmaradtak a tavaly júliusi szinttől, a bevételi elmaradásokat azonban részben kompenzálta az áfa bevételek többlete. A jelentős egyenlegjavulás a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál következett be, amelyet az elmúlt évi júliusihoz viszonyított 29 milliárd forintos bevétel növekmény és 54 milliárd forintos kiadás visszaesés okozott.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva a nyugdíj kiadások alakultak magasabb összegben. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a járulék és hozzájárulás jellegű bevételek mintegy 18 milliárd forinttal csökkentek és az emellett javuló egyenleget a nagyobb összegű központi költségvetési támogatások okozták.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a Munkaerőpiaci Alapnál a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulások befizetése okozta, mert a kiadások üteme a szokásos szinten alakult.