Orbán Viktor egy ügyvédet jelölt a GVH elnökének

Vágólapra másolva!
Juhász Miklóst jelölte Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének,  közölte a miniszterelnök sajtóstábja csütörtökön. Az [origo] értesülése szerint egy 3. kerületi ügyvédi iroda vezetője, amelyet az iroda megerősített.
Vágólapra másolva!

Juhász Miklóst jelölte a GVH elnökének Orbán Viktor miniszterelnök, közölte a Fidesz sajtóirodája csütörtökön délután. Nagy Zoltán jelenlegi elnök megbízatása november elsején lejár.

Juhász Miklós egy 3. kerületi ügyvédi iroda vezetője, az információt a cég megerősítette, azonban részletesebb tájékoztatást nem adtak, mivel az érintett nem volt bent az irodában. A Miniszterelnökség későbbre ígért tájékoztatást az új hivatalvezetőről. A GVH sajtóosztálya csütörtökön még annyit közölt az [origo]-val, hogy Juhász Miklós egy vidéki ügyvéd.

Hat évre kap megbízást az elnök

Az új parlament július elején módosította a versenytörvényt. Nem változott az a szabály, hogy a GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A két elnökhelyettes személyére pedig az elnök tesz javaslatot a miniszterelnöknek, akinek az egyetértése esetén a köztársasági elnök kinevezi az elnökhelyetteseket.

Az elnök és az elnökhelyettesek kinevezése 6 évre szólt a régi előírás szerint, ez úgy módosult, hogy az elnök továbbra is 6 évre kap megbízást, de az elnökhelyettesek megbízatása az elnök kinevezési időtartamára szól. Új eleme a törvénynek az, hogy mind az elnököt, mind a két elnökhelyettest a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök felmenti a tisztsége alól.

Kikerült a versenytörvényből két korábbi szabály. Az egyik szerint a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, elnökhelyettesét az elődje megbízatásának lejártát megelőző három hónapon belül meg kell nevezni, valamint a kinevezéséhez szükséges folyamatot az előző kinevezés lejárta előtt egy hónappal be kell fejezni.

A másik hatályon kívül helyezett szabály pedig így szól: a GVH elnökének, valamint elnökhelyetteseinek az e törvény hatálybalépésekor fennálló, határozott időre szóló kinevezését a törvény hatálybalépése nem érinti. Az új kinevezési, illetve felmentési szabályokat Sólyom László köztársasági elnök még júliusban megtámadta az Alkotmánybíróságnál.