Komolyan esett az OTP a pesti börzén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 417,97 pontos, 1,79 százalékos csökkenéssel, 22 981,64 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 27,6 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest, köztük az OTP 4 százalék felett gyengült.
Vágólapra másolva!

Alulteljesítő volt csütörtökön a BUX a nemzetközi piacokhoz képest. Bár az európai börzék vegyesen mozogtak, a pesszimistább régiós piacokon tapasztalt esésnél is jobban csökkent a magyar index.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője azt mondta, hogy a szerdai zárószakaban történt "felrántással" korrigálva is markáns a csütörtöki esés.

Mint mondta, reggel óta szinte folyamatosan estek az árfolyamok. Úgy véli, hogy relatíve magas szinteken kereskednek a részvényekkel, ezért egy további emelkedéshez erőteljes optimista nemzetközi hangulatra lenne szükség, ez viszont nem látszik. Az amerikai börzék is enyhe mínuszban vannak. Így a szakértő szerint jóval nagyobb a tér az eséshez, mint az emelkedéshez.

Főként annak hatására csökkentek az indexek, hogy a friss adatok szerint július utolsó hetében a várt csökkenés helyett nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma. A magas, 10 százalékos munkanélküliség a múlt század harmincas éveinek nagy válsága óta a legmélyebb recesszióból kiemelkedő amerikai gazdaság növekedésének legfőbb akadálya a szakértők szerint.

A piacokat nem lepte meg különösebben, hogy az Európai Központi Bank nem változtatott alapkamatán. A várakozásoknak megfelelően 1 százalék maradt.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Magyar Telekom a második negyedéves, a Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált jelentését, amely szerint a nettó eredmény 15,9 milliárd forint volt, 31,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Elemzők alacsonyabb, 25 százalékos visszaesést, 17,3 milliárdos profitot vártak a portfolio.hu szerint. A második negyedévi bevételek az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal, 150,5 milliárd forintra csökkentek, nagyjából megfelelnek a várakozásoknak.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, a nap végére "felhozta" a reggeli esést a részvény. Ennek oka, hogy a befektetők nagyjából beárazták ezt az eredményt.

A Mol 200 forinttal, 0,97 százalékkal 20 500 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 240 forinttal, 4,26 százalékkal 5400 forintra esett, forgalmuk 21,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,58 százalékkal 680 forintra gyengült, forgalma 745,7 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 150 forinttal, 0,32 százalékkal 46 350 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.

Az Egis 774,6 millió forintos forgalom mellett 1400 forinttal, 6,29 százalékkal 20 850 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2045,28 ponton zárt csütörtökön, ez 38,50 pontos, 1,85 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.