Erőre kapott a forint, újra 280 közelében az euró

Vágólapra másolva!
Bár kedvező hangulatban kezdődött a kereskedés, a forint nem tudta áttörni az euróval szemben a 280-as kurzust, miközben a zlotynak sikerült átlépnie a lélektani szintet az európai devizával szemben. Röviddel 20 óra előtt egy euró 280,81 forintot ért.
Vágólapra másolva!

Szerdán röviddel 20 óra előtt egy euró 280,81 forintot ért. Nem sokkal dél elmúlta után 282 forintnál járt az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, ami valamivel meghaladja a reggeli 282 forint alatti jegyzést. Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője 280-283 forintos eurót várt a szerdai kereskedésben, ezen sáv alatti jegyzésre nem számított reggeli elemzésében a szakértő.

A dollár reggeli 212,6 forintos árához képest némileg gyengült a hazai deviza: 213,73 forintot kértek egy dollárért délben, míg kedden este 212,5 forint körül mozgott a jegyzés, utóbbi a forint háromhavi csúcsát jelentette a dollárral szemben. (Az amerikai deviza árfolyama legutóbb május elején volt ilyen alacsony, akkor 210 forint alatt volt az árfolyam, június elején például 240 forint volt a jegyzés.) A svájci frank jegyzése szerda reggel 205 forint alatt volt, délig ezen szint fölött is járt, dél után azonban 204,9 forintra mérséklődött.

Erős vár a 280 forint

Szerdán 281-283 forint között mozoghat az euró árfolyama, a forinterősödés irányában ellenállási pontnak bizonyult a 280, a dollár esetében a 211,50 forintos szint, amiket nem sikerült áttörni, miután a nemzetközi hangulat kedden nem javult tovább - írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség.

A Commerzbank piaci kommentárja is azt írja, hogy a 280 forintos szint kemény diónak tűnik. Ami sikerült a zlotynak, az nem sikerült a forintnak: a lengyel deviza ugyanis az euróval szemben hajnalban áttörte a lélektani határnak számító 4 árfolyamszintet. A nemzetközi befektetői hangulat összességében jónak mondható, a magyar állampapírok kockázati felára - minimális mértékben araszolgat lefelé, a
kötvényhozamok is hasonlóan lassan csökkennek, a keddi kincstárjegyaukció is jól sikerült, ennek ellenére a forint kurzusa egyelőre nem tud a 280 alá kerülni - írják a Commerzbank devizakereskedői.

Az euró erősödhet a dollárral szemben

Nemzetközi piacon a dollár az euróval szemben is erősödött. Szerda reggel az euró dollárhoz mért árfolyama 1,32-es szint körül járt, szemben a keddi délutáni 1,3220 körüli jegyzéshez képest.

A Raiffeisen szakértői kedd este publikált elemzésükben azt írták, hogy a dollár gyengülésére kötött spekulatív pozíciók száma növekszik, az euró gyengülésére játszó kontraktusok száma pedig csökken a nemzetközi porondon. Emellett az is kedvez az eurónak, hogy a befektetők egyre kevésbé aggódnak az eurózóna adósságválsága miatt. Erre utal, hogy a portugál, spanyol és olasz kötvénykibocsátások egyaránt sikeresek voltak, sőt, még a 3 és 6 hónapos görög állampapírokra is akadtak vevők a piacon.

Amerikában ugyanakkor egyelőre semmi nem utal arra, hogy a kormány a hatalmasra duzzadt költsévetési hiány lefaragására készül. Másik fontos tényező, hogy az amerikai makrojelentések lassuló gazdasági aktivitásra utalnak. Az Egyesült Államok második negyedéves gazdasági növekedése elmaradt a várakozásoktól, a konjunktúraindexek is csökkenésnek indultak, miközben az európai növekedési kilátások javultak az elmúlt hónapban. Ha ez a tendencia a kisebb kilengésektől eltekintve a továbbiakban is folytatódik, akkor a Raiffeisen prognózisa szerint az euró/dollár árfolyam az 1,35-ös szintig is eljuthat a következő hetekben. A bizonytalan piaci időszakban a befektetők körében menekülési célpontot jelentő dollár euróval szembeni gyengülése segítheti a forintot is.