Soha nem látott számban szűntek meg cégek júliusban

Vágólapra másolva!
A cégek számának alakulásából nem lehet következtetni a magyar gazdaság kilábalására, ezt mutatják az Opten céginformációs szolgáltató adatai. Sok a bedőlő és megszűnő cég, miközben az újak alakulása lassú ütemben zajlik.
Vágólapra másolva!

Júliusban soha nem látott mértékben dőltek be cégek Magyarországon az Opten adatai szerint, amely 1712 ilyen esetet regisztrált. A felszámolások 29 százalékos megugrást mutatnak tavaly júliushoz képest, amely jóval felülmúlta az első féléves 15 százalékos emelkedést.

"A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra" - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok ingadozásai évekre visszamenőleg igen jelentősek, ami szezonális okokkal - a bíróságok működésének rendjével - is magyarázható.

Az önkéntes elhatározásból befejezett üzletek száma is rekordot mutatott, 1435 végelszámolás történt júliusban, ami 11 százalékos emelkedést jelent. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba.

Az Opten közleménye szerint biztató lehet, hogy hogy júliusban a cégalapítások száma éves összehasonlításban - folytatva az első félévi tendenciát - továbbra is csökkent. Míg 2009 azonos hónapjában 4352 céget alapítottak, addig idén már csak 4204-et, ami több mint 3 százalékos csökkenésnek felel meg.