Lázadó Magyarországról ír a tekintélyes amerikai üzleti lap

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal hétfői cikke szerint a magyar kormány ellenállása rossz precedenst teremthet a megszorításokat végző európai államok körében, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára így mindenképp kellemetlen "Magyarország lázadása".
Vágólapra másolva!

A neves amerikai gazdasági lap címlapján foglalkozik Magyarországgal a június közepén megszakadt IMF-tárgyalások miatt. A cikk szerzője, Gordon Fairclough idézi a Nemzetgazdasági Minisztériumban is kifüggesztett politikai nyilatkozatot, amely "forradalomként" írja le magyar politika változását és deklarálja, hogy az ország visszanyerte az önállóságra való képességét.

A kormány állítása szerint Magyarországnak nincs szüksége az IMF és az EU pénzügyi segítségére a továbbiakban, amennyiben annak az az ára, hogy kompromisszumot kell kötni a növekedésösztönzés és a munkahely-teremtés területén. "Ez egy gazdasági szabadságharc" - idéz a lap egy vezető, de meg nem nevezett kormánytisztviselőt, aki hozzátette: "visszaszerezzük az ország pénzügyi függetlenségét".

A lap szerint az IMF és az EU számára kellemetlen fejleményt jelentett Magyarországnak a megszorításra építő hozzáállás elleni "lázadása", miközben a nemzetközi intézmények Athénban is megszorításokat próbálnak elérni. "Nagyon fontos precedens lehet más országok számára" - állítja a magyar hozzáállásról Mark Weisbrot, washingtoni gazdaságpolitikai kutató.

A lap történelmi párhuzamba állította a mostani magyar ellenállást, azt "az oroszokkal és az osztrákokkal" szembeni függetlenségi harcokhoz hasonlítva. A szerző Orbán Viktorral kapcsolatban is megjegyzi, hogy a magyar kormányfő azzal vált híressé, hogy az orosz csapatok kivonását követelte a rendszerváltás idején.

A költségvetés hiányát 2011-re 3 százalék alá kell szorítania Magyarországnak, de ezzel kapcsolatban kételyek merültek fel. "A 3 százalékos cél kétséges, és nem csak számunkra" - fogalmazott a lapnak egy kormánytisztviselő, aki szerint a túl szűk hiány korlátozza a kormány manőverezési képességét, és ezáltal azt is, hogy strukturális reformokba kezdjen. Cséfalvay Zoltán államtitkárt idézve azt írja a lap: a kormány az állami hivatalokon tud spórolni, hogy egyensúlyban tartsa a költségvetést.

A cikk foglalkozik a bankadóval is, ez volt uganis az IMF-tárgyalások megakasztója a kormányzat szerint. Egy az IMF-tárgyalásokhoz közeli forrást idézve azt írja a WSJ: "még a legapróbb részletek is eljutottak a miniszterelnökhöz", aki kritikusan állt a tárgyalásokhoz a megszólaló szerint.