Az euróerősödés megfogta a svájci frankot

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban újra csúcsot döntött a svájci frank, délig azonban kissé mérséklődött az árfolyam, és délután is 218 forint alatt jegyezték a mindenek előtt a devizahitelesek szempontjából fontos frankot. Az euróval kora délután újra 287 forint fölött kereskedtek, röviddel 20 óra előtt az euró 286,92 forint volt .
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel az ázsiai kereskedésben megint rekordot döntött az euróval szemben a svájci frank, a jegyzés benézett a június 29-én beállított 1,3165-ös szint alá - írta a Dow Jones. A frank euróval szembeni árfolyama azután visszafordult, kevéssel dél előtt 1,3155 volt a jegyzés, fél háromkor pedig 1,3176.

Reggel a frank forintárfolyama újra 218 forint fölé ment, ami szintén rekordmagas jegyzésnek felelt meg, dél körülre azonban az euró visszaerősödésével 217,67-re jött vissza a kurzus. Fél háromkor egy svájci frank 217,85 forintot ért a bankközi devizapiacon. Az eurót kora délután valamivel 287 forint fölött, a dollárt pedig 233 forinton jegyezték. Estére picit erősödött a forint, röviddel 20 óra előtt az euró 286,92 forint volt.

Az euró erősödése mögött az állhat, hogy az Európai Központ Bank egy új, bár az előzőnél kisebb volumenű finanszírozási programot hirdetett a bankok számára. Szitén pozitív üzenet volt, hogy az adósságválság közelében lavírozó Spanyolország állampapíraukciója jól sikerült, ezzel enyhítve a befektetők aggodalmait.

A svájci deviza az utóbbi hetekben kezdett komoly szárnyalásba, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy nem fog küzdeni a deviza erősödése ellen. Az idén a frank 10 százalékot ment fel az euróval szemben, ennek jelentős részét az utóbbi két hétben.

A Dow Jones elemzői szerint a piacokon egyre nagyobb az arra vonatkozó spekuláció, hogy a korábban is interveniáló svájci jegybank újra beavatkozik a piaci folyamatokba és véget vet a frank erősödésének. A visszafogottabb szakértők szerint az lesz a kérdés, hogy az erős frank nem okoz-e árcsökkenési nyomást a gazdaságban, a jegybank ugyanis csak akkor lép majd, ha vannak erre utaló jelek.

Szerdán délután erősödni tudott a forint, elsősorban a délutáni kormányszóvivői tájékoztatónak köszönhetően, amelyen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részleteket közölt a kormány gazdaságpolitikai terveiről. A szerdai napot az euró 284,50 forint környékén zárta, a frank pedig alig 215 forint felett (erről itt olvashat részeletesen).