Estek az amerikai részvényindexek

Vágólapra másolva!
A vezető amerikai részvényindexek mínuszban zártak csütörtökön, a piacot három kedvezőtlen hír vitte lefelé.   
Vágólapra másolva!

Mínuszban fejezték be a kereskedést csütörtökön a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 43 pontot (-0,42%) csökkent és 9731,85 ponton zárt. A Nasdaq 7,88 ponttal (-0.37%) került lejjebb és 2101,36 ponton zárt. Az S&P 500 3,38 ponttal (-0.33%) ért kevesebbet, s 1027,33 ponton zárt. A nap elején az indexek nagyobb mértékben zuhantak, amit később korrigáltak részben.

Alapvetően három amerikai makrogazdasági adat nyomta rá a bélyegét a csütörtöki kereskedés eddigi szakaszára. Csalódást okozott, hogy a várt csökkentés helyett nőtt az amerikai munkanélküli segélyt először kérők száma a múlt héten. E mellett a vártnál gyengébb lett az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) júniusi feldolgozóipari beszerzési indexe, amely azonban 50 pont feletti értéket mutatott, ami még bővülést jelez.

Rontotta a befektetői hangulatot, hogy a vártnál jelentősebben, rekordmértékben csökkent a folyamatban lévő amerikai használtlakás-eladást jelző mérőszám az Egyesült Államokban májusban az előző hónaphoz képest.

Befolyásolta a befektetőket az amerikai foglalkoztatás júniusi alakulásával kapcsolatos bizonytalanság. Elemzők azzal számolnak, hogy a foglalkoztatottak száma 110 ezerrel csökkent júniusban, miközben a munkanélküliség 9,8 százalékra nőtt a májusi 9,7 százalékról. A júniusi adatokat pénteken délután, a New York-i tőzsdekereskedés kezdete előtt ismertetik.