Gaskó István: A Liga az OÉT összehívását kezdeményezi

Vágólapra másolva!
 A Liga Szakszervezetek várhatóan még csütörtökön kezdeményezi az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) összehívását a miniszterelnöknél, hogy megvitassák többek között  a  költségvetési szektorban a 60 napon túli végkielégítésekre szerdán bejelentett 98 százalékos rendkívüli jövedelemadó kérdését, amely a szakszervezet szerint nem korrekt.
Vágólapra másolva!

A költségvetési szektorban a 60 napon túli végkielégítésekre szerdán, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 98 százalékos rendkívüli jövedelemadó a Liga szerint nem korrekt, mondta a szervezet elnöke, Gaskó István csütörtökön.

Példaként említette, hogy így például egy több évtizedes munkaviszonnyal, közszolgálati jogviszonnyal rendelkező fegyveres közalkalmazott vagy köztisztviselő ugyanabba a helyzetbe jut mint aki három évet szolgál le. Ez a megszerzett jogok burkolt elvonása, hangsúlyozta Gaskó István.

Július 1-től három hónapig az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöki tisztét a LIGA Szakszervezetek tölti be. Gaskó István elmondta, az elkövetkezendő időszaktól azt várják, hogy végre megindul a társadalmi párbeszéd az új kormánnyal.

Az Orbán Viktor által korábban ismertetett gazdasági akcióterv tizenhat pontjáról közölt részleteket szerdán Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón. bejelentette, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre.

Az ezen intézkedésekhez szükséges, összesen 59 jogszabályt módosító törvényjavaslatokat a kormány pénteken benyújtja az Országgyűlésnek. Az új szabályok többsége visszamenőleg, július 1-jétől lesz hatályos.