Az adóemelés után is érdemes Romániában tankolni

Vágólapra másolva!
Jól járhatnak a határ menti magyarországi üzletek és vendéglők, tankolni azonban az 5 százalékos áfa-emelés után is Romániában lesz érdemes. A román partnerekkel kereskedő magyarországi vállalkozóknak arra kell felkészülni, hogy a további gazdasági visszaesés szűkiti kiviteli lehetőségeiket.
Vágólapra másolva!

"A 117 parkolóhely közül 80-90-et már most is román rendszámú autók foglalnak el hétvégente a gyulai várfürdőnél" - érzékelteti a vendégek arányát Himmer József vendéglős, aki arra számít, hogy a romániai megszorítások részeként csütörtöktől érvényes 5 százalékpontos forgalmi adóemelés arra ösztönzi szomszédainkat, hogy inkább a határ magyar oldalán költsék a pénzüket. A gyulai Öcsi és Fuszek Vendéglő tulajdonosa azzal azért árnyalja a képet, hogy a Romániából érkezők zöme a fürdőbe érkezik, s csak kisebb részük látogatja a város vendéglőit.

"Már most is jelentős a határ túloldaláról érkező bevásárló turizmus" - mondta az [origo]-nak Kis András, a másik határ menti megye, Hajdú-Bihar Kereskedelmi és Iparkamarájának munkatársa. Információi szerint elsősorban az olcsóbb áruházláncokat látogatják Romániából, élelmiszereket, háztartási vegyiárukat vásárolnak, és Kis András arra számít, hogy a júliussal ééetbe lépő romániai áfaemelést követően még nagyobb forgalomra számíthatnak ezek az üzletek.

Az olcsót keresik

Mivel az inflációs várakozásokat mindig növeli egy adóemelés, így lehet, hogy nem is 5, hanem esetleg 10 százalékot is rádobhatnak az árakra a kinti kereskedők - vázolt egy durvább forgatókönyvet Balogh Sándor. A Berettyó ÁFÉSZ elnöke szerint az árak emelkedése még inkább arra ösztönözheti a romániai vásárlókat, hogy átjöjjenek, de a Romániából érkezők az ő tapasztalatai szerint is inkább a láncokat, a Lidl és a Tesco üzleteit látogatják a térségben. Mint mondta, mindig megvoltak a slágercikkek, egy időben az ásványvizeknek volt nagy keletje, amit kint 2-3-szor annyiért vehettek csak meg, de nagy mennyiségben vittek ki baromfit és felvágottakat is a romániai vásárlók.

A Tesco áruházlánc az [origo]-val azt közölte, hogy a vásárlók egyértelműen az olcsóbb termékeket keresik, ha egy áfaváltozás, esetleg az árfolyamok elmozdulása, valamint más, az árakat befolyásoló esemény vagy intézkedés lép életbe, akkor nyomon követhető a forgalomnövekedés a különböző áruházakban. "A konkrét romániai áramelés miatt egyelőre nem lehet pontos prognózist mondani, a romániai árak határozzák meg majd a határ mentén lévő áruházak forgalmát" - közölte az áruházlánc. Kérdéseinkkel megkerestük a Hajdú-Biharban 11 üzletet működtető Penny Market láncot is, ahonnan csak ígéretet kaptunk a válaszra.

30 forint árelőny marad a román benzinnél

A határ mentén jellemző benzinturizmusra azonban a jelek szerint nem lesz hatással a romániai adóemelés. Még akkor is megéri a magyaroknak odaát tankolni, ha Romániában az általános forgalmi adó szintje az eddigi 19-ről 24 százalékra emelkedik, ezzel ugyanis a 95-ös benzin literje 313,60, a gázolajé 302,20 forintba kerül majd a mostani árfolyamszintek mellett.

Ez azt jelenti, hogy literenként nagyjából 30 forintos különbség marad a román kutak javára, hiszen Magyarországon a 95-ösért átlagosan 345 forintot, a gázolajért pedig 330 forintot kérnek (a kutak árai között 0-20 forint különbségek lehetnek - a szerk.) Kis András szerint ezért nem is fog irányt váltani a benzinturizmus, a határ széli 40 kilométeres sávból továbbra is átjárnak majd a kelet-magyarországiak üzemanyagot vásárolni.

Kamatcsökkentés egy időre kizárva

Előrejelzések szerint, az uniós összehasonlításban amúgy is magas romániai infláció 7, de akár 8 százalék fölé is ugorhat év végére, s a drágulással együtt járó fogyasztáscsökkenés tovább mélyítheti a recessziót. Emellett minden bizonnyal csökken majd a román jegybank mozgástere is, így nagy valószínűség szerint az alapkamat további csökkentésére jó ideig nem lehet számítani.



Rosszul járnak a hazai exportáló cégek

"A határ menti magyar üzletek profitálhatnak a román áfaemelésből, a Romániába exportáló vállalkozások azonban inkább forgalmuk csökkenésére számíthatnak" - hívta fel a figyelmet egy kedvezőtlen aspektusra Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint ugyanis elkerülhetetlen, hogy az áfaemelés, a bérek csökkentése, és más megszorító intézkedések miatt a román gazdaság további visszaesést könyveljen el. Török szerint a román gazdasági dinamika csökkenése és az infláció felerősödése a román lej leértékelődését okozhatja, de ennek legfeljebb csak átementi hatása lehet a forintra.

Borúsnak látják az adóemelés hatásait a román szakértők is. Liviu Voinea gazdasági elemző az erdélyi Krónika című újságnak azt mondta, az áfaemelés miatt drasztikusan megugrik majd az infláció, s ismét akár két számjegyű pénzhígulást regisztrálhatnak az év végén. Szerinte a költségvetésen tátongó rés betömésére elég lett volna a 22 százalékos áfa, a bukaresti kormány pedig az adócsalás megugrására számítva döntött a 24 százalékos szint mellett.

A Ziarul Financiar helyi gazdasági, pénzügyi napilap által megkérdezett szakértők is azt jelezték, hogy véleményük szerint nagyon rosszul időzített az adó megemelése, ráadásul a magasabb áfa elsősorban a romániai tulajdonossal rendelkező cégeket fogja sújtani. Nem egy cégvezető katasztrófának minősítette az intézkedést, s többen kijelentették: nem képesek kezelni az áfaemelés hatásait.