OFE: Korábban érdemes befizetni a sárga csekkeket

Vágólapra másolva!
Egy jogszabályi változtatás miatt érdemes az adott határidő előtt legalább két nappal befizetni a sárga csekkeket.
Vágólapra másolva!

Június első napjaiban érkeznek meg a májusi fogyasztásra vonatkozó csekkek, ezek befizetésénél érdemes szakítani a korábbi gyakorlattal, mert májustól új szabályozás lépett életbe - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).

Májusig a sárga csekkel történő befizetések (készpénz-átutalási megbízás) a Magyar Posta pénztáránál történő befizetéssel teljesültek. Ezért a lakosság megszokta, hogy a sárga csekken feltüntetett fizetési határidő a postai befizetés határidejével azonos, májustól azonban változott a helyzet.

Két nap van az átutalásra

A pénzforgalmi szolgáltatásról szóló tavalyi törvény és a vonatkozó jegybanki rendelet szerint a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett - például az áram-, mobil- vagy gázszolgáltató - számláján megjelenik. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület ezért azt javasolja a háztartásoknak, hogy fokozottan figyeljék a fizetési határidőket, és a lejárat előtt legalább két nappal korábban fizessék be csekkeiket. A jogszabály szerint ugyanis a Postának maximum két napja van arra, hogy a pénzt továbbítsa az adott cégnek.

Az OFE egyúttal kéri az érintett cégeket (energiaszolgáltatókat, vízműveket, távközlési társaságokat, távhőszolgáltatókat) tegyenek meg mindent a teljes körű tájékoztatásért, éljenek például azzal a lehetőséggel, hogy a számláikban vagy a kísérő számlalevelükben, honlapjukon szembetűnő módon hívják fel a fogyasztók figyelmét a változásra. A szervezet azt javasolja, hogy a cégek a csekken a befizetés határnapját, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét jelölnék meg. Emellett az OFE azt is kéri a szolgáltatóktól, hogy a tájékoztatás után is adjanak némi türelmi időt arra, hogy a fogyasztók a változást megszokják és ne essenek azonnal fizetési késedelembe.

Uniós szabály átültetéséről van szó

Magyarországon, mint az Európai Unió másik 26 tagállamában 2009. november 1-től a nemzeti jogba átültetésre került egy európai uniós irányelv, amely harmonizálja a pénzforgalom szabályozását. Ennek megfelelően az MNB már korábban is létező, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletét is át kellett alakítani - indokolta a változást a magyar jegybank az [origo]-val.

A korábbi rendelet felülvizsgálata során a jegybank a korszerűtlen, európai elveknek nem megfelelő szabályokat törölte, ezek közé tartozott az az előírás, amely szerint sárga csekkes fizetésnél a teljesítés időpontja postahivatali befizetés. Ennek eredményeként a sárga csekkel történő befizetésre májustól ugyanaz vonatkozik, mint minden más Magyarországon és EU-ban létező fizetési módra (átutalás, készpénzátadás, beszedés), vagyis fizetés megtörténtének dátuma az a nap, amikor az összeget a kedvezményezett megkapta. Az MNB tehát nem új szabályt hozott, hanem egy a többi fizetési móddal hozta összhangba a sárga csekkes befizetést.

A jegybanki rendelet alapján az általános szabálytól egy törvény vagy az érintettek megállapodása alapján el lehet térni. Eltérő törvényi szabályozásra példa az adózás rendjéről szóló törvény azon, változatlan rendelkezése, miszerint készpénzfizetés esetében az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták - közölte a jegybank. Így annak sincs akadálya, hogy a felek például a közüzemi szerződésben a továbbiakban is úgy állapodjanak meg, hogy sárga csekk használata esetében a szolgáltató változatlanul a postai befizetés időpontját tekinti a fizetés teljesítési időpontjának.