Elefánt hátán vív Orbán a WSJ karikatúráján

Vágólapra másolva!
Blogbejegyzésben foglalkozik a forintárfolyam további alakulása mögötti tényezőkkel a Wall Street Journal online verziója, amely egy karikatúrát is közöl Orbán és Simor konfliktusáról. A szerző szerint az új kormánynak nincs ellenére a magyar pénz gyengülése, amelyet a jegybank elnöke elleni támadás is fokozhat.
Vágólapra másolva!

Kapóra jön a görög válság miatti forintgyengülés az új magyar kormánynak, az ugyanis szívesebben látna az exportra termelő magyar vállalatoknak kedvező, gyengébb árfolyamot - írja a Wall Street Journal internetes kiadásának Kelet-Európával foglalkozó blogja.

A Dow Jones hírügynökség budapesti, magyar tudósítója által jegyzett írásban az áll, hogy van még egy faktor, amely gyengítheti a magyar devizát: a hamarosan hivatalba lépő Orbán-kormány és a jegybank vezetője, Simor András közötti harc. (A leendő miniszterelnök világossá tette, szerinte Simornak az offshore-ügye miatt nem szabadna az intézmény élén állnia, ő azonban nem akar lemondani.)

Ha az Orbán Viktor által a választások másnapján rögtön megindított támadás nyomán elmérgesedik a konfliktus, a magyarországi befektetések kockázatosabbá válnak, a kockázati felárak megugranak, ami véget vethet az MNB hónapok óta tartó kamatcsökkentő politikájának - véli a szerző, aki szerint Orbán, ha gyengíteni akarja a forintot, "biztosan talál erre könnyebb megoldást, mint a jegybankelnök elűzése".

Az írás mellett a wsj.com közöl egy, a Dow Jones egy másik magyar tudósítója által rajzolt karikatúrát is, amelyen Simor lovagnak öltözve, kezében ciprusi zászlóval védelmezi az MNB várát a fokost lóbáló, egy elefánt hátán ülő Orbántól. Az elefánt a jegybank hitelességén és függetlenségén tapos, miközben utasa azt mondja, amit pár nappal korábban valóban mondott: "ez nem offshore-lovagok szálláshelye". Simor azzzal replikázik: "itt nincs helye a politikának".

A cikket és a karikatúrát itt nézheti meg.