Fennakadás lehet az agrártámogatások benyújtásánál

Vágólapra másolva!
Akár komolyabb fennakadást is okozhat, hogy az agrár-környezetvédelmi (AKG) programmal kapcsolatos területazonosítási kérelmek (TAK) benyújtásával igencsak elmaradtak a termelők - hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Agrárkamara (MA).
Vágólapra másolva!

A Magyar Agrárkamara adatai szerint a támogatásra jogosult mintegy 15 ezer kérelmezőből - illetve a további valamely jogorvoslattal élők közül - eddig csupán 8 ezren tettek eleget kötelezettségüknek, holott a TAK leadási határideje május 15-én lejár. Ráadásul addig kell elektronikusan beadni az idei egységes támogatási kérelmeket, melyek 20 támogatási jogcímre vonatkoznak, s két héttel a határidő előtt a várt kérelmek fele még nem érkezett meg - derül ki a köztestület tájékoztatójából.

A kamara attól tart, hogy előreláthatóan nagy lesz tehát a tolongás az agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatában dolgozó 202 tanácsadónál és a falugazdászoknál, amennyiben az utolsó pillanatra halasztják teendőiket az érintett gazdálkodók. E szakemberek pedig nagy valószínűséggel túlterheltek lesznek, hogy a bonyolult AKG-s területazonosítási ügyekkel is részletesen tudjanak foglalkozni - hívja fel a figyelmet a MA.

A kamarai rámutat, hogy az idén 180-190 ezer Egységes Területalapú Támogatási kérelem várható, s már csak két hét van hátra, a várható még mintegy 100 ezer kérelem benyújtására. A köztestület felhívja a figyelmet arra is, hogy a TAK-kal sok esetben probléma van. Előfordulnak olyan esetek, amikor az adatok feltöltése után derül ki, hogy az adott területet nem megfelelően mérték fel, s a blokkfelújítás következtében további pontosítások is szükségesek lehetnek a már beadott kérelmekben. Ha meg kell ismételni a mérést, akkor félő, hogy a gazdálkodóknak nem lesz elegendő idejük erre, illetve a TAK megküldésére. Sőt, a TAK benyújtást követően a termelőknek még az egységes támogatási kérelmen is be kell nyújtaniuk az AKG első éves kifizetési kérelmet - emlékeztet a MA.

A TAK beadás feltétele, hogy az AKG többéves támogatásában részt vehessen a gazdálkodó. Ennek elmulasztása jogvesztő, így a TAK hiányában eleshetnek a támogatástól. Fontos tehát, hogy az AKG támogatásra előzetesen jogosultak, illetve a jogorvoslattal élők mielőbb keressék fel falugazdászukat, vagy kamarai tanácsadóikat, mert a beadás hiánya révén támogatási jogosultságuk is megszűnik - hívja fel a figyelmet az agrárkamara.