Magyar bankot venne és örülne a támogatott lakáshiteleknek az OTP

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor OTP-vezér nem zárta ki egy kisebb magyar bank felvásárlását a bank pénteki közgyűlése után tartott sajtóbeszélgetésen. A konkrét célpont nem ismert, annyi bizonyos, hogy nem az MKB Bankról van szó. Csányi elmondta, hogy nem örülne annak, ha a Fidesz meghosszabbítaná a kilakoltatásokról szóló moratóriumot, a támogatott lakáshitelek esetleges újraindulását azonban örömmel vennék.
Vágólapra másolva!

Egy kisebb magyar bank felvásárlása sincs kizárva - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök vezérigazgatója a társaság éves rendes közgyűlése utáni beszélgetésen utalva a cég akvizíciós tevékenységére. A bankvezér korábban a közgyűlésen elmondta: a bank nem fizet idén osztalékot, felvásárlási célpontokat keresnek.

"A célpont nem az MKB Bank" - közölte az OTP első embere. A román bank felvásárlásról szóló piaci híreket Csányi nem erősítette meg, de nem is cáfolta, de elejtett egy megjegyzést, miszerint van egy megállapodásuk, amely szerint a tárgyalások üzleti titoknak minősülnek. Ez pedig arra utal, hogy valóban egyeztetnek egy román pénzintézet felvásárlásáról.

Banco Popolare és MKB

Már korábban is hallanni lehetett olyan híreket, miszerint átrendeződhet a magyar bankpiac. Az MKB eladása egy éve merült fel, a Süddeutsche Zeitung által idézett terv szerint ugyanis a bajba került tulajdonos, a Bayerische Landesbank (BayernLB) mérete a leánybankok, köztük az MKB eladásával jelentősen csökkenthető lenne. Akkor az merült fel, hogy az MKB-tól az átalakítási tervek szerint 2013-2014 körül válna meg a BayernLB, de ezt cáfolta a magyar pénzintézet. Áprilisban Gerd Häusler, a német tartományi hitelintézet vezérigazgatója azt mondta, hogy az anyabank és az Európai Bizottság még egyeztet és MKB Bank jövőjéről.

A másik eladással kapcsolatba hozott magyarországi bank az olasz Banco Popolare volt. A piacot jól ismerő KPMG tanácsadócég bankokért felelős igazgatója, Simonyi Tamás januárban ugyan konkrét bankot nem nevezett meg, de azt mondta, hogy "a magyarországi bankok külföldi tulajdonosainak zöme elkötelezett az ország iránt, de lehetnek olyanok, amelyek kivonulnak innen, már zajlik is előkészület eladásra".

Nem a kilakoltatási moratóriumra

Az [origo] kérdésére Csányi Sándor elmondta, a devizahitelekkel kapcsolatos problémák el vannak túlozva. Szerinte a banki kilakoltatások száma alacsony. Egy-egy kilakoltatásnak nagy a visszhangja a médiában, míg a bankok, például az OTP Bank adósvédelmi programjáról nem szólnak a híradások.

Az OTP Bank üdvözölné egy államilag támogatott lakáshitelprogram elindítását és részt vennének benne - mondta az [origo]-nak Csányi és hozzáfűzte: előbb ismerni kell a részleteket, utána lehet bármi konkrétumot mondani ebben a témában. Ugyanakkor a bank nem örülne annak, ha a Fidesz meghosszabbítaná a kilakoltatásokról szóló moratóriumot, mert rontaná a fizetési fegyelmet. Esetleg olyanok is késedelembe esnének, akik amúgy rendesen tudnak törleszteni - közölte a bankvezér és hozzátette: mindazonáltal az OTP Bank készen áll az együttműködésre.

Az OTP Bank közgyűléséről szóló cikkek itt találhatóak.