Az OTP-sek harmada dönthet a bankról a közgyűlésen

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egy órával az eredetileg tervezett időpont után, azaz 10 óra helyett 11 órakot kezdődik az OTP Bank közgyűlése. A halasztásnak az az oka, hogy a részvényesek mindössze 29,55 százaléka jelent meg a kezdési időpontra, a határozatképességhez pedig 50 százalékra lett volna szükség.

Az új időpontra összehívott közgyűlés a részvényesek számától függetlenül határozatképes. A halasztás nem ritka esemény, a Mol csütörtöki közgyűlése is egy órás csúszással kezdődött.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Csányi Sándor érkezik a közgyűlésre

Az OTP közgyűlésén az egyik legfontosabb döntés arra irányul majd, hogy a menedzsmentnek sikerül-e elfogadtatnia a szavazati korlátról szóló előterjesztését. A bank vezetése egy esetleges felvásárlás veszélyére hivatkozva egy év szünet után ugyanis újra megpróbálja szűkíteni az egy kézben összpontosítható szavazati erőt a közgyűlésen.

A javaslat szerint legfeljebb 10 százalék lehetne egy-egy tulajdonosi csoport szavazati súlya. A legnagyobb magyar kereskedelmi bankban már most is érvényben van egy szavazati limit, jelenleg legfeljebb 25 százalékos, illetve speciális esetben 33 százalékos szavazati aránnyal lehet voksolni.

Amennyiben a közgyulés támogatja az ötletet, úgy nem lenne elég 2-3 tulajdonosi csoport együttmuködése egy döntés meghozatalához, hanem jóval többnek kellene összefognia - ami által többek között a bank felvásárlása, illetve a menedzsment eltávolítása is nehezebbé válna (erről itt olvashat részletesen).